José 5 år skildes från sin far, sändes i väg

En liten pojke slits bort från sin pappa vid den mexikanska gränsen och sätts på ett flyg tvärs över USA, till en fosterfamilj han aldrig har träffat. Historien om femåriga José är en av flera som berättar vad som hänt några av de yngsta migrantbarnen i USA.

ANNONS
|

Det är efter midnatt när flygplanet landar i Michigan, en delstat vid USA:s norra gräns. Ombord finns femåriga José, som flytt till USA från latinamerikanska Honduras tillsammans med sin pappa. Efter att de båda korsat gränsen in i USA grips Josés pappa av amerikanska myndigheter och far och son separeras från varandra.

José är utmattad när han går av planet. Han kramar den påse som innehåller hans få ägodelar och smutsiga kläder som han burit med sig på sin långa flykt.

Under kudden

Några timmar senare släpps han av hos en fosterfamilj, där han inte vill veta av sin fostermamma, är otröstlig, vägrar ta av sig sina kläder och har svårt att sova om nätterna. Varje dag frågar han efter sin pappa och sover med teckningar av familjen under kudden.

ANNONS

Till slut får fostermamman lov att ta av José hans kläder och bada honom och han går med på att gå till förskolan.

Historien om José förmedlas av tidningen The New York Times. Den har blivit en av många berättelser som nu sprids i sociala medier över hela världen och berättar om enskilda migrantbarns öden när de når USA.

2300 barn

Josés fosterfamilj i Michigan tillhör ett myndighetsprogram vars tidigare uppgift var att ta sig an barn som flytt ensamma över gränsen från Mexiko in i USA. I många fall är det familjer som ingår i katolska organisationer eller andra kristna grupper.

Barnen som kommer ensamma är ofta äldre än José, och har lärt sig namn på och telefonnummer till släktingar i USA.

Men som en konsekvens av Trumpregeringens tuffare tag vid gränsen tar fosterfamiljerna sedan drygt en månad tillbaka även emot barn som blivit ensamma när deras föräldrar satts i förvar.

Omkring 2300 barn har vid det här laget separerats från sina föräldrar vid gränsen. Vanligast har varit att även barnen satts i förvar, som nu är i princip fyllda, enligt The New York Times.

TT

ANNONS