Italiens försvarsminister Elisabetta Trenta (till höger) kräver ändrade regler för EU:s sjöräddningsinsats på Medelhavet. Arkivfoto.
Italiens försvarsminister Elisabetta Trenta (till höger) kräver ändrade regler för EU:s sjöräddningsinsats på Medelhavet. Arkivfoto.

Italien: Låt andra ta emot flyktingbåtarna

Italien kräver ändrade regler för EU:s räddningsinsats Sophia för att skicka flyktingbåtarna vidare till andra länder. Annars hotas återigen med stängda hamnar.

ANNONS
|

"Bollen är i EU:s händer: om vårt förslag accepteras ger det en chans att visa att det verkligen är en union som styrs av värderingar. Om det avvisas förnekar man sina grundläggande principer", konstaterar Italiens försvarsminister Elisabetta Trenta via Facebook.

Tanken är att skapa en sorts rotation, där de fartyg som deltar i EU:s medelhavsinsats, Sophia, enligt ett rullande schema framöver hänvisas till hamnar även i exempelvis Frankrike och Spanien när det gäller att landsätta flyktingar och migranter som räddats till havs.

EU:s utrikeschef Federica Mogherini lovar att "be ministrarna om vägledning" när frågan diskuteras av EU-ländernas utrikes- och försvarsministrar på ett informellt möte i Wien i dag.

ANNONS

- Än så länge finns inte enighet, men jag ska se om det finns utrymme för att hitta ett svar, säger Mogherini på väg in till mötet.

En av knäckfrågorna är vem som kan fatta beslutet. Även om det rent tekniskt är möjligt för försvarsministrarna eller till och med lägre tjänstemän att besluta om nya Sophia-regler så hänger allt ihop med frågan om vad som ska ske med de ilandsatta efteråt.

- Vi måste hantera de här två spåren på ett sammanhängande och ansvarsfullt sätt. Det viktiga är att vi fortsätter med insatsen, säger Mogherini i Wien.

Bryssel, TT:s korrespondent

ANNONS