Migrationsfrågan har fått Italiens inrikesminister Matteo Salvini att hamna i ett infekterat gräl med sin kollega från Luxemburg. Arkivbild.
Migrationsfrågan har fått Italiens inrikesminister Matteo Salvini att hamna i ett infekterat gräl med sin kollega från Luxemburg. Arkivbild.

Irriterat om migrationen inför EU-toppmöte

Irritationen är tydlig mellan diverse huvudstäder i EU när olika syn på migrationspolitiken skapar allt större gnissel. Något genombrott väntar knappast på veckans toppmöte i Salzburg.

ANNONS
|

Sedan flyktingkrisen blev akut hösten 2015 har EU:s stats- och regeringschefer ägnat ett stort antal ordinarie och extrainsatta möten till att försöka komma överens om synen på flyktingar och migration.

Den här veckan görs ännu ett försök då nuvarande ordförandelandet Österrike bjuder in till informellt toppmöte i Salzburg för att diskutera migration och inre säkerhet.

Någon enighet finns dock inte i sikte.

- Vad jag har hört så finns inga tecken på något genombrott kring Dublinreglerna, säger exempelvis en högt uppsatt EU-källa om det låsta läget kring förslaget att fördela asylsökande mellan medlemsländerna i ett krisläge.

ANNONS

"Merde alors!"

Oenigheten tycks snarare bara växa och bli allt mer inflammerad.

När inrikes- och migrationsministrar samlades till en förberedande konferens i Wien i fredags var stämningen inte direkt på topp.

Ett spefullt inlägg från Italiens inrikesminister Matteo Salvini om att Luxemburg kanske är ute efter att skaffa sig nya slavar från Afrika fick luxemburgske kollegan Jean Asselborn att slänga ifrån sig sin hörsnäcka av ilska.

- Merde alors! (Men för fasen!), fnös Asselborn irriterat, varpå Salvini snabbt spred en filmsnutt på händelsen via Twitter och ifrågasatte om det inte finns vettigare ministrar i Luxemburg.

Tusk varnar

Inför veckans toppmöte manar EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk till enighet.

"Om somliga vill lösa krisen medan andra vill utnyttja den så kommer den fortsatt att vara olösbar. Jag hoppas att vi i Salzburg kan sätta stopp för den ömsesidiga förbittringen och återvända till en mer konstruktiv hållning. Det är precis det senare som har gett önskad effekt under de senaste månaderna: I dag är inflödet av illegala migranter till EU nere på förkristidsnivå", skriver Tusk i sin skriftliga inbjudan till stats- och regeringscheferna.

ANNONS

Samtidigt är inte toppmötet tänkt att leda till några beslut eller genombrott. Inga skriftliga slutdokument ska göras. I stället handlar det om att se var man kan leta enighet längre fram kring exempelvis planerna på att kraftigt utöka den gemensamma kust- och gränsbevakningen samt samarbetet med länder utanför EU.

Efter att ha besökt Egypten förra helgen hoppas Tusk bland annat på att få till ett toppmöte mellan EU och Arabförbundet i början av 2019.

Le Pen optimist

Det höjda tonläget mellan regeringarna om migrationen bäddar för en infekterad valkamp inför EU-valet i vår. Inte minst är optimismen stor inom den skarpt invandrings-, islam- och EU-fientliga partigruppen ENF, som i år fått in fötter i både Italiens och Österrikes regeringar.

Nu laddar även ENF:s franska enhet, Nationell samling (tidigare Nationella fronten) och dess ledare Marine Le Pen för att göra valet till en tvekamp om EU-samarbetet.

- Européernas stora strid kan förändra allt. Nationernas kamp mot EU är en kamp för frihet, valtalade Le Pen inför entusiastiska anhängare i Fréjus i söndags.

ANNONS
Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: Veckans toppmöte i Salzburg

EU:s stats- och regeringschefer samlas under onsdagen och torsdagen för ett informellt toppmöte i Salzburg i Österrike.

Möten inleds med en middag på onsdagskvällen då ledarna ska diskutera migrationsläget, inklusive försöken att få ned antalet inkommande och samarbeta med länder utanför EU. Vid middagen ska dessutom Storbritanniens premiärminister Theresa May ge sin syn på läget i brexitförhandlingarna.

På torsdagsförmiddagen ligger fokus på den "inre säkerheten", inklusive ökat polisiärt och juridiskt samarbete samt en förstärkning av gränsskyddet. Theresa May ska även informera om senaste utvecklingen kring mordförsöket på den förre ryske agenten Sergej Skripal i Salisbury.

Under ett avslutande lunchmöte på torsdagen ska ledarna från de 27 länder som blir kvar i EU efter Storbritanniens utträde att ha en egen genomgång av brexitläget.

Fakta: EU-valet 2019

Den 23–26 maj 2019 hålls val till EU-parlamentet i de 27 länder som blir kvar i EU efter Storbritanniens utträde knappt två månader tidigare. Totalt ska 701 ledamöter, varav 21 från Sverige, väljas via valkretsar i medlemsländerna. Ledamöterna sitter i fem år och har som främsta uppdrag att parallellt med EU:s medlemsländer behandla de lagstiftningsförslag som läggs fram av EU-kommissionen. En av parlamentets första uppgifter blir dessutom att godkänna den nya kommissionsordförande som föreslås av medlemsländernas stats- och regeringschefer.

Valdeltagandet har varit stadigt lågt – och har dessutom minskat varje gång sedan det första EU-valet 1979.

Källa: EU-parlamentet

ANNONS