Protester mot Armeniens premiärminister Serzj Sargsian i huvudstaden Jerevan.
Protester mot Armeniens premiärminister Serzj Sargsian i huvudstaden Jerevan.

Ingen hand sträcks ut till Armeniens ledare

Armeniens premiärminister Serzj Sargsian söker en dialog för att lösa landets politiska kris – men får inget gehör.

ANNONS
|

I nio dagar har massprotester skakat Armenien, med tusentals människor på gatorna i huvudstaden Jerevan. Anledningen är att expresidenten Serzj Sargsian nyligen valts till premiärminister, vilket beskrivs som en maktkupp.

Oppositionen anklagar 63-åringen för korruption, nära band till oligarker och för att ha orsakat fattigdom i landet.

Själv har Sargsian efterlyst en dialog och under lördagen besökte presidenten Armen Sargsian (inget släktskap dem emellan) protesterna för att tala med oppositionsledaren Nikol Pashinyan.

De syntes skaka hand och samtala i tio minuter omgivna av livvakter – men det tycks inte ha förändrat läget.

ANNONS

- Det här kommer inte att bli en dialog. Som jag redan har sagt vill vi inte ha en vendetta och vi vill säkra maktövergången till folket, samtidigt som vi undviker så mycket stök som möjligt, säger Pashinyan.

Serzj Sargsian var fram till i mars president, en post han tillträdde 2008. Sedan författningen ändrades har presidenten nu en närmast ceremoniell roll och makten ligger hos premiärministern och parlamentet.

På fredagskvällen samlades uppskattningsvis 30000 personer i de centrala delarna av huvudstaden Jerevan för att protestera mot hans utnämning. Under kvällen grep polis fler än 230 personer. På lördagen har man gripit över 80.

TT-AFP

ANNONS