Storbritanniens brexitminister David Davis. Arkivbild.
Storbritanniens brexitminister David Davis. Arkivbild.

Hoppfullt inför ny runda om brexit

EU och Storbritannien kavlar upp ärmarna för ännu en förhandlingsvecka om brexit. Genombrotten lär dock dröja till efter nästa veckas konservativa partikonferens i Manchester.

ANNONS
|

När brittiska premiärministern Theresa May brexittalade i Florens i fredags var det med hopp om snabbare framsteg i den fjärde förhandlingsrunda som nu inleds i Bryssel.

- Ett steg i rätt riktning, tycker EU-minister Ann Linde (S) som dock vill se mer från May och hennes förhandlare.

- Vi har inte sett det nedskrivet i förhandlingspositioner än och det finns fortfarande många frågetecken kvar, säger Linde sedan hon och hennes kollegor från de länder som tänker stanna kvar i EU blivit informerade om läget av EU:s chefsförhandlare Michel Barnier.

ANNONS

Framtida relation

I sitt tal i fredags bad May bland annat om en övergångsperiod i två år efter britternas formella EU-utträde i mars 2019. Hon betonade också att inget land ska behöva lida ekonomiskt av britternas utträde under pågående budgetperiod.

Liknande ord upprepas av hennes brexitminister David Davis på väg in till veckans förhandlingar.

- Vi vill inte att våra EU-partner ska oroa sig över om de ska behöva betala mer eller få mindre, säger Davis – som samtidigt är tydlig med att Storbritannien vill koppla de ekonomiska frågorna till diskussionerna om framtida relation till EU.

- Det är uppenbart att en överenskommelse kring det här bara kan nås i kombination med en ny djupgående relation, säger Davis.

Tiden går

EU:s Barnier trycker i sin tur på vikten av att först komma vidare i själva "skilsmässan". Det handlar om den ekonomiska uppgörelsen om allt från budgetåtaganden till pensioner, gränsfrågorna på Irland och framtida rättigheter för EU-medborgare i Storbritannien och vice versa.

ANNONS

Och det börjar bli bråttom.

- Vi behöver inte påminna oss om att vi redan är sex månader in i processen. Vi kommer allt närmare utträdet. Det här borde vara ett tillfälle av tydlighet, säger Barnier.

Konferens väntar

Ann Linde hoppas fortfarande att förhandlingarna ska hinna nå så långt att EU och Storbritannien redan i höst kan börja diskutera framtida relation.

Samtidigt tror hon inte veckans förhandlingsrunda blir avgörande, utan snarare nästa runda, om två veckor. Däremellan håller nämligen Mays regeringsparti, Konservativa partiet, sin partikonferens i Manchester.

- Där vet vi att det finns stora skillnader i hur man vill se det här. Så man får inte vara överoptimistisk och tro att den här rundan som börjar nu är den som avgör allt, säger Linde i Bryssel.

Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: Förhandlingarna om brexit

De officiella förhandlingarna om Storbritanniens utträde inleddes den 19 juni i Bryssel. Då beslutades bland annat att skapa tre inledande arbetsgrupper: om vilka framtida rättigheter som ska gälla för EU-medborgare i Storbritannien och vice versa, om den ekonomiska uppgörelsen och om "övriga separationsfrågor". Parallellt hålls också en "dialog" om gränsfrågorna mellan Irland och Nordirland.

Därefter har två formella förhandlingsrundor hållits – i mitten av juli och i slutet av augusti. Den fjärde rundan hålls den här veckan, medan en femte är inplanerad till vecka 41.

EU:s chefsförhandlare är Michel Barnier, tidigare fransk utrikesminister, EU-kommissionär och OS-bas, medan Storbritanniens främste representant är särskilde brexitministern David Davis.

ANNONS