Italiens premiärminister Giuseppe Conte.
Italiens premiärminister Giuseppe Conte.

Hetsig afton med omskakare Conte

Omskakare eller pratmakare? Åsikterna går isär om Italiens premiärminister Giuseppe Conte. Hans framträdande i EU-parlamentet blev i alla fall lika livat som väntat.

ANNONS
|

Med tanke på den senaste tidens allt stormigare relation mellan Italien och Frankrike var nyfikenheten stor när Conte kom till franska Strasbourg för att hålla tal på tisdagskvällen.

Och även om Contes inledningsord var föga omrörande – om ökat försvarssamarbete, stöd till Afrika, rättvis handel och en solidarisk migrationspolitik – kom debatten som väntat att bli het.

- Det gör ont i mig att se den politiska degenereringen i Italien, suckade Belgiens förre premiärminister Guy Verhofstadt.

ANNONS

Ofta i skymundan

Italien har rört upp känslorna rejält sedan Contes regering kom på plats i fjol våras.

- Somliga säger att vi vill utmana EU. Men jag menar att vad vi egentligen vill är att skaka om, för att få nytt liv i det, sade Conte till nyhetssajten Politico Europe i måndags.

Själv har han dock inte skakat om så mycket. Den 54-årige juridikprofessorn är visserligen formellt landets regeringschef, men hamnar ändå oftast i skymundan bakom regeringspartiernas ledare: de två eldfängda vicepremiärministrarna Matteo Salvini (från separatistiska ytterhögerpartiet Lega) och Luigi Di Maio (från antietablissemangsrörelsen M5S).

- Men jag är stolt över att representera mitt folk. Jag är ingen marionett, försvarade sig Conte i Strasbourg.

Macron måltavla

Salvini och Di Maio har i mångt och mycket befunnit sig i ett ständigt kampanjläge sedan regeringstillträdet, ofta inriktat mot Frankrike, med mittenpresidenten Emmanuel Macron utmålad som huvudfiende.

ANNONS

Salvini har uttalat sina förhoppningar om att fransmännen snart ska bli av med sin "fruktansvärde president", medan Di Maio åkt till Paris för att träffa och erbjuda hjälp till företrädare för proteströrelsen Gula västarna.

Anhängarna är förtjusta.

- Efter EU-valet kommer vi att ha kraften och antalet för att börja bygga ett nytt Europa, lovade Mara Bizzotto från regeringspartiet Lega i tisdagskvällens debatt.

"Kan bygga broar"

Motståndarna är inte imponerade.

- Italienare vill ha ett land som kan bygga broar, inte gräva gravar. Solidaritet det får man med hjälp av dialog – inte med förolämpningar. Byt riktning! manade i sin tur svensk-italienska Anna Maria Corazza Bildt (M).

På tisdagskvällen hade Macron ett försonande telefonsamtal med sin italienske motsvarighet Sergio Mattarella där de bekräftade vikten av ländernas ömsesidiga relation.

"Frankrike och Italien, som tillsammans byggde upp Europeiska unionen, har ett särskilt ansvar att arbeta tillsammans för att skydda och förnya den", enades de båda ledarna om under samtalet enligt ett uttalande från Frankrikes regering.

ANNONS
Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: Italiens regering

Italiens regering tillträdde i juni i fjol efter månader av politisk osäkerhet och besvärliga förhandlingar. Den består av en koalition mellan populistiska Femstjärnerörelsen och främlingsfientliga Lega. Flera statsråd, däribland premiärminister Giuseppe Conte (född 1964), är partipolitiskt oberoende.

Femstjärnerörelsen (M5S) bildades 2009 av komikern Beppe Grillo, främst i protest mot korruption och det politiska etablissemanget. Det senaste året har Luigi Di Maio (född 1986) varit partiets galjonsfigur som minister för ekonomisk utveckling.

Lega bildades 1989 och var inledningsvis främst ett separatiskt ytterparti i norra Italien. Partiledare sedan 2013 är inrikesminister Matteo Salvini (född 1973). Både Salvini och Di Maio är vice premiärministrar i regeringen.

ANNONS