EU-parlamentsledamoten Jytte Guteland (S). Arkivfoto.
EU-parlamentsledamoten Jytte Guteland (S). Arkivfoto.

Het EU-kamp om upphovsrätt på nätet

Länkförbud och slutet för internet. Spiken i kistan för konstnärer och gammalmedia. De drastiska orden har flugit från båda sidor i en infekterad strid om nya EU-regler för upphovsrätt på nätet. Nu väntar en komplicerad kamp i EU-parlamentet i Strasbourg.

ANNONS
|

Mejlen och påstötarna har varit otaliga till såväl parlamentsledamöter som bevakande EU-korrespondenter inför veckans debatt och omröstning.

På ena sidan har nätaktivister samsats med storbolag som Google och Facebook för att beskriva lagförslagen som en dödsstöt för det fria nätet. På andra sidan har musiker och journalister tillsammans med stora nyhetsbyråer och upphovsrättsorganisationer varnat för minst lika allvarliga konsekvenser om lagförslagen slopas.

- Antingen dör internet eller så dör konsten, sammanfattas debatten av svenske ledamoten Fredrick Federley (C).

ANNONS

Kamp om paragrafer

Striden handlar framför allt om två paragrafer i en uppdatering av EU:s gamla upphovsrättsregler som EU-kommissionen föreslog för nästan exakt två år sedan. Den ena handlar om ekonomisk ersättning till den som tillverkat material som någon annan sedan länkar till. Den andra handlar om hur sajter och sociala medier ska kunna stoppa upphovsrättsskyddat material.

När ansvarigt utskott i EU-parlamentet skulle säga sitt i somras utbröt dock en rejäl debatt som slutade i att hela beslutet sköts upp till nu i september.

EU-kommissionen har suckat tungt och manat till mer sansade ordalag.

Kritikerna varnar ändå fortsatt för att konsekvenserna i värsta fall kan bli att allehanda plattformar på nätet inte kommer att ha råd att länka eller möjlighet att förhandsgranska material som laddas upp.

- Det kommer att göra internet betydligt sämre. Det kommer att begränsa möjligheterna till att dela med sig av bilder, musik och länkar, befarar Max Andersson (MP).

Oklar omröstning

Såväl han som många andra ledamöter sätter ändå sitt hopp till de mängder av ändringsförslag som skrivits inför den nya parlamentsbehandlingen.

ANNONS

- Jag är mer hoppfull än vad jag var i somras, men det finns fortfarande frågetecken, säger Jytte Guteland (S).

- Min förhoppning är att vi når en bra och balanserad text. I så här komplicerad och teknisk lagstiftning är det ofta många som tycker antingen allt eller inget. Sanningen ligger någonstans däremellan, säger Fredrick Federley (C).

Vilka förslag som går vidare till omröstning – och om en sådan ens kommer att hållas den här veckan – är fortfarande högst oklart. Å andra sidan ska parlamentets linje sedan ändå förhandlas vidare med EU-länderna innan någonting kan avgöras definitivt.

Strasbourg, TT:s korrespondent

Fakta: EU och upphovsrätten

EU-kommissionen lade i september 2016 fram ett förslag till moderniserade upphovsrättsregler för att anpassa dem till den digitala utveckling som skett sedan tidigare regler från början av 00-talet.

"Vårt kreativa innehåll ska inte vara inlåst, men måste skyddas mycket väl, särskilt för att förbättra möjligheten till ersättningen till upphovsmännen", sade Andrus Ansip, EU-kommissionär med ansvar för den digitala inre marknaden när förslaget lades fram.

EU-länderna enades om sin syn på saken vid ett ministermöte i mitten av maj i år. I EU-parlamentet gav det ansvariga utskottet (rättsutskottet Juri) tummen upp i mitten av juni, varpå dock hela parlamentet några veckor senare beslutade om att göra om processen i början av september.

På tisdagen ska lagförslaget debatteras av hela parlamentet i Strasbourg. På onsdag väntar sedan en omröstning. Samtidigt har talmannen möjlighet att skicka tillbaka ärendet till rättsutskottet eftersom antalet föreslagna ändringar är så stort.

ANNONS