En påse fylld med torkade havsöron, beslagtagna från misstänkta tjuvjägare i Kapstaden.
En påse fylld med torkade havsöron, beslagtagna från misstänkta tjuvjägare i Kapstaden.

Havets stråtrövare hotar Sydafrikas vita guld

De beskrivs som en skatt från havets botten – det vita guldet. Men hög efterfrågan från kinesiska restauranger gör att tjuvjakten på havsöron ökar. Det sydafrikanska beståndet sjunker i en aldrig tidigare skådad takt, varnar organisationen Traffic.

ANNONS
|

På en finare restaurang i Kina kan havsöron, också kända som abalone, serveras för upp till 5000 kronor fatet. Det lockar tjuvjägare att plundra havsbottnar och i Sydafrika – där dykarna kopplas ihop med drogkarteller – hotar de existensen för en särskild sort av blötdjuret, varnar det djurhandelsövervakande nätverket Traffic. Det gäller Haliotis midae som bara finns i vattnen utanför Sydafrikas kuster.

"Driven av sofistikerade transnationella kriminella nätverk och lokala gäng har den olagliga handeln med abalone eldats på av djupa socioekonomiska skillnader i Västra Kap-provinsen, bittert ifrågasatta fiskekvoter, droger och gängvåld" står det i rapporten enligt nyhetsbyrån Reuters.

ANNONS

Sedan år 2000 har omkring 96 miljoner havsöron fallit offer för tjuvjägare, enligt Traffic som vill att Haliotis midae ska föras upp på Cites-listan över djur och växter som hotas av internationell arthandel.

Smugglas

Blötdjuren torkas på undangömda platser i Sydafrika innan de smugglas utomlands, vanligtvis till Hongkong med omnejd där de tillagas och serveras som delikatesser. Sydafrika har vidtagit en rad åtgärder för att skydda arten, men när blötdjuren väl har lämnat landet finns inget som stoppar handeln.

Innan den kinesiska efterfrågan exploderade sågs havsöron knappast som särskilt värdefulla i Sydafrika. Det var mer av en stapelvara som var billig att få tag på. Men nu har det blivit olagligt att skörda havsöron för eget bruk och de restauranger som har rätten på menyn serverar den bara till kinesiska turister, enligt tidningen The Guardian.

"Inte alla har råd"

Men för de sydafrikanska tjuvjägarna är havsöron fortfarande en given måltid. När The Guardian nyligen besökte en fiskmarknad i Hout Bay fick de veta att dykarna ofta lägger undan några blötdjur från nattens skörd – vilka sedan brukar åka ner i en gryta tillsammans med andra skaldjur.

- Det är inte alla som har råd med det här. När jag äter det här gratis så känner jag mig som prinsessan Diana, säger en man till den brittiska tidningen och slickar sina fingrar.

ANNONS
TT

Fakta: Mat eller prydnad

Havsöron kallas också abalone eller öronsnäckor och är ett släkte av framgälade snäckor i familjen haliotissnäckor med knappt 50 arter, de flesta i Stilla havet och Indiska oceanen.

Utsidan av skalet har klara färger, insidan är pärlemorglänsande. Djuren sitter fast på hårdbottnar.

Havsöron är eftertraktade som mat och prydnadsföremål. Överutnyttjandet har tvingat myndigheterna i USA att reglera fångsten där.

Källa: Nationalencyklopedin

ANNONS