Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

180810-usaryssanktioneruvoms-732802_se.hn_1.jpg
Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev. Arkivbild.

Hård ton efter USA:s Rysslandssanktioner

Två dagar efter att USA fattade beslut om nya sanktioner mot Ryssland avvisas dessa i starka ordalag av Moskva. Sanktionerna införs med anledning av nervgiftattacken mot en tidigare spion och hans dotter i Storbritannien tidigare i år.

"Den ryska sidan uttryckte ett kategoriskt avvisande av de nya sanktioner som Washington nyligen offentliggjort", hette det i ett uttalande från utrikesdepartementet i Moskva efter att utrikesminister Sergej Lavrov pratat i telefon med sin amerikanske kollega Mike Pompeo.

Vita huset: Hänsynslöst

Men Washington DC anser att Kreml låg bakom angreppet mot ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia i Salisbury i mars och Pompeo själv ska ha godkänt beslutet att formellt peka ut Ryssland som ansvarigt.

På fredagen kom även Vita huset med ett uttalande, i vilket det heter att man "starkt fördömer" Rysslands bruk av kemiska vapen mot en tidigare rysk agent i Storbritannien. Attacken beskrivs som ett "hänsynslöst förakt" mot det internationella regelverket rörande kemvapen. Men i ett nytt uttalande från Pompeo mildrades tonen gentemot Ryssland.

"USA vill förbättra relationerna med Ryssland och har gått med på fortsatt dialog", säger Pompeo enligt ett uttalande från hans talesperson.

Men i samtalet med Pompeo hävdade Lavrov att varken USA, Storbritannien eller något annat land har kunnat lägga fram några fakta för att stödja anklagelserna mot Ryssland.

"Ekonomisk krigsföring"

Tidigare på dagen meddelade premiärminister Dmitrij Medvedev att fler amerikanska sanktioner mot Ryssland skulle tolkas som en ekonomisk krigsföring.

- Jag vill inte gärna kommentera uppgifter om framtida sanktioner, men jag kan säga så här mycket: Om det blir tal om förbud mot bankverksamhet eller mot vissa valutor så skulle det kunna kallas en ekonomisk krigsförklaring, sade han enligt den statliga ryska nyhetsbyrån Tass.

Det skulle i sådana fall bli nödvändigt för regeringen i Moskva att svara "ekonomiskt, politiskt, och om nödvändigt, med andra medel", enligt Medvedev.

Ryssland förbereder för närvarande motåtgärder som svar på de amerikanska sanktionerna.

Fakta: Förgiftningsfallen i Storbritannien

TT

I mars förgiftades den ryske ex-agenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal av nervgiftet Novitjok i brittiska Salisbury.

Sergej Skripal var tidigare överste i den ryska militära underrättelsetjänsten men dömdes till fängelse 2006 för att ha sålt hemliga uppgifter till Storbritannien. 2010 lämnades han ut till Storbritannien i en utväxling mot tio ryska spioner som gripits i USA.

Senare, den sista juni, utsattes en man och en kvinna för giftet i staden Amesbury, inte långt från Salisbury. Kvinnan avled och mannen fick livshotande skador. Mannen har dock gradvis blivit bättre.

Storbritannien – som ännu inte har presenterat bevis för sina påståenden – har anklagat Ryssland för att ligga bakom förgiftningarna. Ryssland nekar till inblandning.

MEST LÄST