Här blir Donald Trump USA:s 45:e president

På fredagseftermiddagen svor Donald Trump presidenteden vid regeringsbyggnaden Capitolium och blev landets 45:e president i ordningen - och möjligtvis världens mäktigaste man. - Vi ska återupprätta Amerika i världen, lovade han i sitt tal.

ANNONS
|

På torsdagen hölls Donalds Trumps installation i Washington i USA. VidKlockan 12.00 lokal tid svor Donald J Trump presidentedenvid regeringsbyggnaden Capitolium och blev landets 45:e president i ordningen.

Trump möttes av ett starkt jubel vid Capitolium, där hundratusentals personer hade samlats,när han gick fram till podiet för att hålla sitt första tal som president.

–Vi ska återupprätta Amerika i världen, lovade han i inledningen av sitt tal.

Inledningsvis tackade Donald Trump sin föregångare BarackObama och hans hustru för den hjälp de bistått med under övergångsperioden.

– De har varit fantastiska, sade han.

"Makten tillbaka till folket"

Vidare fortsatte han utveckla sin bild av vad som ska ändras i landet och vad som har varit fel - ett tal som inte skiljde sig allt för mycket från de som han höll under valrörelsen.Framförallt gick han hårt åt etablissemanget.

ANNONS

– Nu ger vi makten tillbaka till folket. Washington har blomstrat, men de har inte delat med sig av sin förmögenhet till folket. Etablissemanget försvarade sig själva, men inte landets medborgare. Medan de satt och firade i landets huvudstad, så fanns det inget stöd till de kämpande medborgarna i vårat land., sade Trump.

Trump hävdade att landets ledare allt för länge haft fel prioriteringar. Istället för att tänka på inrikesproblemen har man istället blickat utåt, menade Trump.

– Vi har skyddat andra länders gränser, medan vi vägrat att försvara vår egen. Vi har gjort andra länder rika, medan vår styrka och rikedomar har försvunnit över horisonten, sade Trump.

Talade om medelklassen

Han pratade om att medelklassen har straffats av landets politik.

– Medelklassens välstånd har slitits från deras hem och distribuerats runt om i världen. Men det är i det förflutna, nu kollar vi bara mot framtiden.

Stort fokus låg på att man i framtiden ska satsa med på den inhemska industrin. Ett flertal gånger återkom Trump till att prata om landets fabriker som har drabbats av nedskärningar och nedläggningar, något som enligt honom orsakats av den politiska inriktningen.

– Vi ska återuppbygga vårt land, med amerikanska händer och amerikansk arbetskraft. Det är varje nations rätt att sätta sitt eget intresse förstsade han.

ANNONS

"Make America great again"

Talet avslutades även i regelrätt typisk "Trumpstil". Med delvis patriotism och hur landet nu ska styrkas igen.

– Låt inte någon säga till dig att det inte kan bli gjort. Oavsett om vi är svarta, bruna eller vita, så blöder vi alltid samma röda patriotiska färg.

– We will make America great again, yttrade Trump avslutningsvis med den fras som blivit hans främsta slagord.

(function(d, s, id) {var js,ijs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src="//embed.scribblelive.com/widgets/embed.js";ijs.parentNode.insertBefore(js, ijs);}(document, 'script', 'scrbbl-js'));
ANNONS