Norges statsminister Erna Solberg, här vid besöket i Washington häromdagen.
Norges statsminister Erna Solberg, här vid besöket i Washington häromdagen.

Grönt ljus för ny regering i Norge

Partiledarna för Høyre, Fremskrittspartiet (FRP) och Venstre har enats om att bilda ny regering i Norge, rapporterar norska medier.

ANNONS
|

Enligt norska TV2 har ledarna kallat till partimöten på söndag för att bekräfta uppgörelsen.

Norge har de senaste fyra åren haft en regering med Høyre och populistiska Fremskrittspartiet, som styrt med stöd av Venstre och Kristelig Folkeparti (KRF).

Men efter valet den 11 september, där Høyre blev största borgerliga parti, meddelade KRF att partiet lämnar det formella samarbetet med regeringen.

Saknar majoritet

Den nya norska regeringen Høyre, Fremskrittspartiet (FRP) och Venstre är svag eftersom den inte har majoritet, enligt Svein Erik Tuastad, statsvetare på universitetet i Stavanger. Men politikerna kommer förmodligen att visa mer laganda än tidigare och det är viktigt för att regeringen ska hålla, enligt Tuastad.

ANNONS

- Liberala Venstre, som förmodligen har fått ge upp mest, har ett intresse av att det ska fungera så att de kan vara del av regeringen. Annars riskerar de som parti att bli helt irrelevanta, säger Tuastad till TT.

Frågorna där partierna står långt ifrån varandra är miljö och invandring, enligt Svein Erik Tuastad.

- Förmodligen kommer Venstre, det liberala partiet, att få kontroll över miljöfrågor och populisterna får fortsätta kontrollera immigrationsfrågan, säger han.

Kräsna väljare

Det finns fortfarande risker för partierna att ingå i regeringsbildningen, enligt Tuastad.

- Både det liberala partiet och det populistiska partiet behöver å ena sidan samarbeta, men deras egna väljare är väldigt starkt emot att ge upp något på de områden där partierna är mest oense.

ANNONS

Regeringsförhandlingarna inleddes på Jeløya söder om Oslo den 2 januari.

TT

ANNONS