Drottning Margrethe här tillsammans med Norges kung Harald. Arkivbild.
Drottning Margrethe här tillsammans med Norges kung Harald. Arkivbild.

Folkets stöd hjälpte drottningen genom sorgen

Folkets stöd och de plikter hon har som drottning hjälpte Danmarks drottning Margrethe genom tiden efter prins Henriks död.

ANNONS
|

Ett halvt år efter prins Henriks död pratar drottning Margrethe med pressen för första gången. Danska och franska medier har bjudits in till Château de Cayx i sydvästra Frankrike. Slottet hade en särskild plats i prins Henriks hjärta. Han växte upp i trakten och det var där han producerade vin.

- Det känns självklart annorlunda att vara här ensam, men det är skönt att vara tillbaka, säger drottningen.

ANNONS

- Han kommer inte längre in genom dörren och fråga om vi ska göra ditt eller datt. Det får jag själv ta ställning till. Det får jag lära mig att leva med, och det gör jag också. Det är många i min ålder som är i samma situation.

Prins Henrik avled i februari i år och nu pratar drottning Margrethe för första gången offentligt om hans död och tiden efter.

- Det sista ett och ett halvt åren var vi inte så mycket tillsammans för han var inte så frisk. Det var som det var.

Hon är tacksam för att hans sista tid blev en fin och värdig avslutning på hans liv. Och för att hon haft plikter att sköta som drottning, något som hjälpt henne genom den tunga tiden.

- Jag är så lycklig över att jag har ett arbete, där jag ska göra något. Det är en jättehjälp. Det är väldigt bra och hälsosamt.

ANNONS

Rättad: I en tidigare version uppgavs felaktigt att det var prins Henrik på bilden.

TT-Ritzau

ANNONS