Patrick Cammaert, chef för FN:s observatörer i Jemen, lämnar över ansvaret. Arkivbild från 22 december.
Patrick Cammaert, chef för FN:s observatörer i Jemen, lämnar över ansvaret. Arkivbild från 22 december.

FN: Jemensamtal börjar röra sig

Parterna i Jemenkonflikten har gjort framsteg vad gäller den viktiga hamnstaden al-Hudaydah, enligt FN. Under tre dagars samtal är de närmare en samsyn om hur soldater ska dras tillbaka därifrån, i enlighet med vapenvileavtalet.

ANNONS
|

Företrädare för Jemens internationellt erkända regering och för Huthirebellerna har träffats på ett FN-fartyg i Röda havet utanför al-Hudaydah för att reda ut praktiska detaljer som hittills gjort att sidorna inte följt avtalet som ingicks utanför Stockholm i början av december.

"I dag är parterna närmare att komma överens om formerna för en första fas av omstationering än de var för sex veckor sedan", lyder ett uttalande från FN.

Olika tolkningar

Fas ett innebär att militära styrkor ska förflyttas från hamnarna i al-Hudaydah-området, samt från områden där det finns anläggningar för humanitär hjälp. Enligt den ursprungliga planen skulle så ha skett två veckor efter vapenvilans start den 18 december, men parterna har varit och är oeniga om hur avtalet ska tolkas.

ANNONS

Samtalen på fartyget har letts av nederländaren Patrick Cammaert, som nu lämnar chefsposten för FN:s observatörsstyrka i Jemen. Hans efterträdare, den pensionerade generalen Michael Lollesgaard från Danmark, anlände till huvudstaden Sanaa på tisdagen. Redan på onsdagen kommer han att leda de fortsatta samtalen ombord.

FN-gruppen Lollesgaard tar över består av 75 obeväpnade observatörer som har i uppdrag att följa hur den sköra vapenvilan efterlevs.

Fångmöte i Amman

En annan del av vapenvilan gäller utväxlingen av tusentals fångar och även där har samtalen dragit ut på tiden. Nya förhandlingar pågår i Jordaniens huvudstad Amman i tre dagar, där FN-sändebudet Martin Griffiths och företrädare för Internationella röda korset medverkar.

Parterna möttes i Amman i mitten av januari med listor över vilka fångar man ville få släppta, men kunde inte enas om slutgiltiga listor. Huthierna har hittills frigivit en saudisk fånge, varpå den saudiskledda koalitionen släppt sju fångar.

- Framgång i detta avseende är inte bara av enorm vikt för de som kommer att släppas och återvända till sina familjer, utan också för den bredare politiska process som vi är en del av, säger FN-sändebudet Griffiths.

ANNONS
TT-AFP-Reuters

Fakta: Jemenkonflikten och al-Hudaydah

Hamnstaden al-Hudaydah vid Röda havet är strategiskt viktig för Jemen, eftersom större delen av de hjälpinsatser som kommer till landet tas in den vägen.

Staden kontrolleras av Huthirebellerna, och många har fasat för att de saudiskstödda regeringsstyrkorna ska genomföra ett större angrepp.

FN varnade i en rapport i höstas för att större sammandrabbningar i al-Hudaydah kan sätta stopp för matdistribution till åtta miljoner jemeniter som är beroende av leveranserna för att överleva.

Det fattiga landet plågas sedan 2014 av en våldsam konflikt mellan de shiitiska Huthirebellerna och president Abd Rabbu Mansur Hadis styrkor. En saudiskledd allians gick in i kriget i mars 2015, till stöd för regeringssidan.

Källa: FN, UNHCR, Reuters.

ANNONS