Demonstranter drabbar samman med poliser utanför det grekiska parlamentet i Aten.
Demonstranter drabbar samman med poliser utanför det grekiska parlamentet i Aten.

Flera skadade i Atenprotester

Tiotusentals personer demonstrerade utanför det grekiska parlamentet i Aten på söndagen – i protest mot Greklands namnavtal med Makedonien. Maskerade personer drabbade samman med polis och flera personer har skadats.

ANNONS
|

Protesterna utanför parlamentsbyggnaden urartade bitvis, rapporterar bland andra grekiska Kathimerini. Tv-bilder visade hur rök steg från platsen, dels från polisens tårgas och dels från mindre bränder som uppstod.

Grupper av demonstranter, varav många maskerade, gick till angrepp mot poliser och kastade sten, varpå polisen svarade med tårgasen. En grupp försökte forcera avspärrningarna vid byggnadens entrétrappa.

Enligt myndigheterna skadades två poliser. Räddningspersonal på plats meddelar att åtminstone två demonstranter fick söka hjälp för andningssvårigheter.

Mängder av bussar

Protesternas organisatörer spådde på förhand att över 600000 människor skulle delta och att tusentals bussar väntades från norra Grekland. Vid tvåtiden på eftermiddagen hade några hundra bussar passerat genom huvudstadens vägtullar.

ANNONS

Polisen beräknar att runt 60000 personer deltog, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Organisatörerna hävdar ett antal på över 100000.

I folkhavet vajade grekiska flaggor och banderoller med budskap som "Makedonien är Grekland" och om att regeringen är landsförrädare.

Bakgrunden till oroligheterna är det avtal som förhandlats fram mellan regeringarna i Grekland och Makedonien med FN:s hjälp, som säger att Makedonien fortsättningsvis ska heta Nordmakedonien. I Grekland har det sedan lång tid varit en infekterad fråga, då Makedonien även är en geografisk och historisk region i norra Grekland. Även i Makedonien finns ett motstånd från den mer konservativa delen av landets parlament.

Klarade misstroendevotum

Greklands nuvarande premiärminister Alexis Tsipras har mött stort motstånd och överlevde tidigare i veckan nätt och jämnt en misstroendeomröstning som grundade sig i namnkonflikten.

Tsipras föregångare, högerpolitikern Antonis Samaras, talade inför folkmassorna på söndagen och utropade att man "protesterar för vad man vet är rätt".

Enligt regeringen provocerades sammandrabbningarna i Aten fram av medlemmar i det nynazistiska partiet Gyllene gryning. Inför demonstrationen uppmanade det sina medlemmar och anhängare att delta.

TT

Bakgrund: Turerna kring namnbytet

Frågan om Makedoniens namn har varit känslig ända sedan staten bildades i början av 1990-talet efter att ha brutit sig ur det då sönderfallande Jugoslavien. När landet några år senare gick med i FN fick det göra det under namnet Före detta jugoslaviska republiken Makedonien (förkortat Fyrom på engelska).

Många greker ser namnet som ett anspråk på det historiska arvet från Alexander den Stores historiska, grekiska kungadöme Makedonien (före Kristus). En region i norra Grekland heter också Makedonien.

I dag använder staten namnet Republiken Makedonien, sedan det slagits fast i grundlagen att det inte har några territoriella anspråk. Grekland har dock satt stopp för landets medlemskapsambitioner i EU och Nato, med hänvisning till namnfrågan.

FN-ledda samtal ledde efter många om och men till Prespa-avtalet, ett förslag som innebär att Makedonien byter namn till Nordmakedonien och att Grekland i gengäld drar tillbaka sina veton.

Makedoniens parlament röstade ja till avtalet den 11 januari. I Grekland har parlamentet ännu inte röstat. Enligt regeringen finns det en parlamentsmajoritet för ett ja, men opinionsmätningar visar att en majoritet av det grekiska folket är emot.

ANNONS