Polisen undersöker platsen där åtta människor hittades döda. En avled senare på sjukhus.
Polisen undersöker platsen där åtta människor hittades döda. En avled senare på sjukhus.

Chauffören förnekar människosmuggling

Tio migranter miste livet i en kokhet lastbil i amerikanska San Antonio, ytterligare 16 svävar mellan liv och död. Chauffören, som delgivits misstanke om människosmuggling, hävdar att han inte visste att migranterna befann sig i skåpet.

ANNONS
|

Lastbilen som James Mathew Bradley körde förvandlades till en dödsfälla för de migranter som färdades hopträngda i skåpet. När Mathew Bradley på måndagen delgavs misstanke om människosmuggling förnekade dock den 60-årige chauffören att han ens visste om att migranterna var ombord.

I rätten uppgav Mathew Bradley att han stannade till på en parkering i San Antonio, Texas, för att ta en toalettpaus. Han hörde då hur människor bankade på insidan av skåpet. När Mathew Bradley öppnade skåpdörren blev han "omkullsprungen av 'spanska' människor".

Lastbilschauffören kontaktade inte polisen, trots att han enligt egen uppgift insåg att minst en av personerna i skåpet var död. I stället kontaktades myndigheterna av personal på ett varuhus i närheten.

ANNONS

Riskerar dödsstraff

Åtta människor var redan döda då polisen tidigt på söndagsmorgonen, lokal tid, anlände till platsen. Två personer avled senare på sjukhus, och 16 svävar fortfarande mellan liv och död. Ytterligare 13 behandlas för icke livshotande skador. Minst två av de skadade är barn i skolåldern.

Domstolen i San Antonio har beslutat att Mathew Bradley ska förbli frihetsberövad åtminstone tills på torsdag, då en ny förhandling ska hållas. Om rätten bedömer att Mathew Bradley är direkt skyldig till dödsfallen kan han teoretiskt dömas till döden, även om sannolikheten är mycket liten.

Turades om att andas

I förhör har Mathews uppgett att lastbilen sålts och att han fått i uppdrag att leverera den till dess nya ägare i Brownsville, Texas. När han öppnade skåpet ska 30–40 migranter ha hoppat ut och sprungit från platsen. En migrant som polisen förhört uppger i stället att sex stadsjeepar väntade på migranterna på parkeringen.

Enligt åklagaren färdades minst 90 personer i skåpet. Av dessa fanns 38 kvar när polis och räddningstjänst kom till undsättning. Luftkonditioneringen i lastbilen var ur funktion och temperaturen kan ha nått 65 grader, enligt räddningschefen Charles Hood.

- Hade lastbilen stått kvar över natten är det inget tvivel om att vi hade förlorat alla 38 människor, säger han.

ANNONS

Det är oklart hur länge migranterna var instängda. För att överleva turades de om att andas genom ett hål i skåpet.

Identifiera överlevande

Flera mexikaner fanns bland människorna i lastbilen och myndigheterna försöker identifiera de överlevande och meddela familjemedlemmar, säger Mexikos generalkonsul i San Antonio.

Guatemalas utrikesdepartement uppger att minst två guatemalaner fanns i det övergivna och överhettade skåpet. De två manliga överlevarna ska ha sagt till konsulatet att de korsat gränsen till USA till fots vid staden Laredo och färdats vidare med lastbilen. Deras slutdestination var Houston.

"Demonstrerar brutalitet"

USA:s minister för inrikes säkerhet John Kelly säger att dödsfallen i San Antonio synliggör människosmugglarnas cynism.

- Den här tragedin demonstrerar den brutalitet som jag ofta pratar om. Dessa smugglare tar ingen hänsyn till människors liv utan bryr sig bara om sina vinster, säger han.

TT-AFP-AP

ANNONS