Arbetarpartiets ordförande Gleisi Hoffmann, längst till vänster, visar tillsammans med partivänner upp registreringsdokumenten för presidentkandidaten Lula da Silva på onsdagen.
Arbetarpartiets ordförande Gleisi Hoffmann, längst till vänster, visar tillsammans med partivänner upp registreringsdokumenten för presidentkandidaten Lula da Silva på onsdagen.

Fängslade Lula kandidat i Brasiliens val

Lula da Silva, kanske Brasiliens populäraste politiker, har nu satt upp sig som kandidat i presidentvalet. Frågan är om registreringen, eftersom han sitter i fängelse, förblir symbolisk.

ANNONS
|

Enligt medier på plats deltog 10000 rödklädda partianhängare i en marsch till valdomstolen TSE i Brasília på onsdagen, där Lulas pappersarbete utfördes genom ombud.

"Jag har registrerat min kandidatur för republikens presidentämbete... i visshet om att jag kan göra mycket för att häva en av landets värsta kriser", skriver Lula i ett offentligt brev.

Har överklagat

Efter sina två tidigare mandatperioder som president, 2003–2010, är han fortfarande oerhört populär. Samtidigt har 72-åringen som dömd brottsling inte rätt att ställa upp i valet.

Å andra sidan hävdar Lula att domen på tolv års fängelse för mutbrott är politiskt motiverad, och har överklagat. Hur det går med hans kandidatur väntas avgöras i TSE (Tribunal Superior Eleitoral) i september.

ANNONS

Bolsonaro och Silva

I en debattartikel i The New York Times i veckan kallar Lula utvecklingen för "en kupp i slowmotion" från Brasiliens extremhöger.

Och liksom Lula är den ledande kandidaten på högersidan, Jair Bolsonaro, en splittrande figur. Han beskrivs som populist och extremist, och kallas av tidskriften The Economist "ett hot mot demokratin".

Andra som kan ha en chans i valet är São Paulos forne guvernör Fernando Haddad, som just nu är vicekandidat men som kan bli presidentkandidat om Lula inte får ställa upp. Och så miljöprofilen Marina Silva, som höll på att göra sensation när hon gick mycket starkt i det val 2010 som sedan vanns av Lulas förordade efterträdare Dilma Rousseff.

Valet i Brasilien hålls den 7 oktober, med en trolig andra omgång tre veckor senare.

TT

Bakgrund: Domen mot Lula

Brasiliens tidigare president Luiz Inácio Lula da Silva – som tillhör socialdemokratiska Arbetarpartiet (PT) och styrde landet i två omgångar 2003–2010 – dömdes i juli i fjol för att ha tagit emot en muta i form av en lyxrenoverad strandbostad från ett byggföretag som suktat efter lukrativa statliga kontrakt.

Straffet sattes då till nio och ett halvt års fängelse.

Lula överklagade domen till andra instans, som i januari skärpte hans fängelsestraff till tolv år.

Han sitter nu fängslad sedan i april och landets valdomstol väntas stoppa hans kandidatur i det kommande presidentvalet, i enlighet med en lag som slår fast att en fastställd dom gör en politiker ovalbar.

PT hoppas dock på att genom en rad överklagandeprocesser kunna försena ett sådant beslut.

Expresidenten står även inför ytterligare korruptionsrelaterade åtal.

Lula nekar till alla anklagelser och beskriver åtalen mot honom som del i en politisk process för att hindra hans presidentkandidatur.

Källa: AFP, El País

ANNONS