Valarbetare bär valurnor i staden Yola i nordöstra Nigeria.
Valarbetare bär valurnor i staden Yola i nordöstra Nigeria.

Explosioner på valdagen i Nigeria

Explosioner har hörts i Nigeria på valdagen. Landet går slutligen till valurnorna för att välja en ny president efter att valet skjutits upp en vecka.

ANNONS
|

Bara någon timme innan vallokalerna öppnade hördes en serie explosioner i den nordöstligt belägna staden Maiduguri. Ännu finns inga uppgifter om skadade personer.

Med totalt 73 presidentkandidater är startfältet stort och diversifierat i Afrikas folktätaste land. Men i praktiken handlar valet om de två huvudkandidaterna, den sittande presidenten Muhammadu Buhari och utmanaren, Atiku Abubakar, som tidigare varit landets vicepresident.

Väljarna ska även rösta fram 650 representanter till representanthuset samt 109 senatorer.

Vallokalerna var bara timmar ifrån att öppna förra lördagen när landets valmyndighet meddelade att valet skulle senareläggas. Beslutet skapade misstänksamhet hos väljarna och de två största partierna har beskyllt varandra för förseningen utan att någon av dem lyckats presentera några bevis i skuldfrågan.

ANNONS

Agera "skoningslöst"

Valmyndigheten hänvisade till svårigheter med att få fram tillräckligt med valmaterial och har enligt egna uppgifter anställt omkring 825000 tillfälliga valarbetare för att lösa problemen under veckan som gått.

De logistiska problemen har dock hamnat i skuggan av president Buhari uppmaningar till landets säkerhetsstyrkor att agera "skoningslöst" mot misstänkta valfuskare.

Presidentens kritiker anser att uppmaningen var ett förklätt budskap till landets polis och militär om att de har rätt att bruka hårdfört våld.

Suttit sedan 2015

Buhari, som suttit på presidentposten sedan 2015, har gått till val på att vara fortsatt tuff mot korruptionen och vill även färdigställa en rad viktiga infrastrukturprojekt medan Abubakar är marknadsorienterad och har lovat att privatisera flera stora statliga bolag.

Totalt finns det drygt 84 miljoner röstberättigade personer i Nigeria, men endast 72,7 miljoner har hämtat de speciella röstkort som är obligatriska för att få rösta.

Valresultatet väntas bli offentligt i början av nästa vecka.

TT-AFP

Fakta: Atiku Abubakar

Muslim. Föddes 1946 i delstaten Adamawa i norra Nigeria.

Mycket rik. Delägare i ett internationellt oljebolag med över 10 000 anställda som grundades i Lagos i södra delen av landet.

Företräder People's democratic party (PDP).

Har varit vicepresident i Nigeria under två mandatperioder. Han ansvarade då bland annat för översynen av privatiseringar av statliga företag.

Har anklagats för korruption, men aldrig ställts inför rätta. Han kallar anklagelserna politiskt motiverade, och reste nyligen till USA vilket tolkats som att han ville bevisa att han inte är efterlyst där för korruptionsbrott.

Beskriver sig själv som filantrop. Han har bland annat grundat högskolan American University, som har erbjudit utbildning till de så kallade Chibok-flickorna, som kidnappades av terrorrörelsen Boko Haram men senare släpptes efter förhandlingar.

Växte upp i en konservativ muslimsk familj som inte ville låta honom utbilda sig, något han dock trotsade. Efter examen arbetade han inom tullmyndigheten, för att sedan bli affärsman

Fick kontakter inom den politiska eliten under sin tid inom tullmyndigheten. Han gav sig in i politiken 1989 och har flera gånger ställt upp som presidentkandidat men utan att vinna.

Har fyra fruar och 28 barn.

Källa: BBC

Fakta: Muhammadu Buhari

Muslim. Den 76-årige general Muhammadu Buhari styrde landet med hårda nypor efter en militärkupp i mitten av 1980-talet, men vann presidentvalet 2015 på demokratisk väg. Det var fjärde gången Buhari kandiderade till president.

Han vann mot sittande presidenten Goodluck Jonathan, den första valsegern för en oppositionskandidat där makten lämnades över frivilligt i landets historia.

Han representerar koalitionen All progressives Congress (APC), som framför allt gick till val på att bekämpa den utbredda korruptionen i landet. Buhari har också lovat att utrota terrorrörelsen Boko Haram, det har dock inte lyckats även om gruppen har stävjats. Boko Haram genomför fortfarande regelbundet väpnade attacker.

En annan fråga som Buhari, liksom hans motkandidat, måste tackla vid en valseger är de blodiga strider mellan boskapsskötare och jordbrukare i landet. I fjol skördade konflikterna sex gånger fler dödsoffer än Boko Harams terrordåd.

Inför valet har presidentens hälsa ifrågasatts. Förra året genomgick han flera månader av medicinsk behandling i London, men för vilken diagnos han fick vård är inte känt.

Källor: Reuters, AFP med flera

ANNONS