Journalister tittar på en stor skärm när Sydkoreas president Moon Jae-In och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un visar upp undertecknade dokument efter onsdagens överläggningar.
Journalister tittar på en stor skärm när Sydkoreas president Moon Jae-In och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un visar upp undertecknade dokument efter onsdagens överläggningar.

Expert: Steg mot försoning på Koreahalvön

Nord- och Sydkorea fortsätter att sträva mot försoning. Vid toppmötet i Pyongyang har Kim Jong-Un lovat att internationella observatörer ska få övervaka en "permanent nedmontering" av Nordkoreas viktigaste robotanläggningar. Många är dock skeptiska till diktaturens avsikter, menar en expert.

ANNONS
|

Toppmötet mellan Sydkoreas president Moon Jae-In och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un i Pyongyang hade pågått i två dagar när länderna meddelade att de kommer att arbeta för att få till en ansökan om att arrangera sommar-OS tillsammans år 2032. Kim säger sig också vilja resa till Seoul "inom en snar framtid".

Om Kim kommer till Sydkorea blir det en nordkoreansk ledares första besök i grannlandet sedan den koreanska halvön delades på 1950-talet. Alla toppmöten de senaste decennierna har skett antingen i Nordkorea eller i gränsområdet.

- Det skulle så klart ha en väldigt stor symbolisk betydelse för försoningsprocessen, säger Björn Jerdén, chef för Asienprogrammet på Utrikespolitiska institutet, till TT.

ANNONS

Går framåt

Det är tydligt att försoningsprocessen mellan Nord- och Sydkorea går framåt, anser Jerdén.

- Flera av de saker som man nu har tillkännagivit visar på tydliga framsteg. Men sedan är frågan hur det relaterar till den andra processen, det vill säga den om kärnvapennedrustning. Det är fortfarande oklart vad det här betyder för den processen.

Nordkorea och Sydkorea är överens om att Koreahalvön ska bli ett fredligt område "utan kärnvapen och kärnvapenhot", enligt Moon Jae-In.

- Nordkorea har gått med på att permanent stänga robotbasen Tongchang-ris testanläggning och uppskjutningsanläggning, i närvaro av experter från relevanta länder, sade han i Pyongyang enligt nyhetsbyrån Reuters.

Finns skeptiker

De två ledarna har skrivit under ett gemensamt uttalande om total kärnvapenavrustning. Enligt Moon kommer Nordkorea även att tillåta internationella observatörer att övervaka en "permanent nedmontering" av landets viktigaste robotanläggningar.

- Det finns skeptiker som hela tiden har ställt sig frågande till om Nordkorea verkligen vill göra sig av med sina kärnvapen. Det som har framkommit nu har inte fått dem att ändra åsikt. De menar att Nordkorea egentligen inte har förbundit sig till någonting som kostar något, säger Jerdén och fortsätter:

ANNONS

- Försoningsprocessen går framåt men i nedrustningsprocessen menar många att vi egentligen står och stampar på samma plats som i somras.

Processen för att förena länderna går hand i hand med nedrustningsprocessen. För att länderna ska kunna återförenas måste troligen en del av de ekonomiska sanktionerna mot Nordkorea hävas.

- Det blir intressant att se hur USA och Trump kommer att reagera. Kommer USA att anse att Nordkoreas signaler under det här mötet är tillräckliga för att de också ska vilja göra mer eftergifter, som i slutändan kan leda till ett fredsavtal och säkerhetsgarantier för Nordkorea?

USA:s reaktion viktig

Heather Nauert, talesperson för det amerikanska utrikesdepartementet, sade i tisdags att Washington hoppas att toppmötet ska föra med sig "meningsfulla, verifierbara steg mot atomavrustning i Nordkorea" och att mötet är en historisk möjlighet för Kim Jong-Un att hedra de utfästelser han gjort till president Donald Trump.

ANNONS

På Twitter har Trump kommenterat att nyheterna från Koreahalvön är "väldigt spännande!".

- Hittills har USA varit missnöjda med Nordkoreas hållning sedan Singaporemötet i juni. Nu handlar det om huruvida USA bedömer att Nordkorea har tagit konkreta steg mot kärnvapennedrustning. Bollen ligger på USA:s planhalva kan man säga, säger Jerdén.

TT

Fakta: Nordkorea och Sydkorea

Formellt har fred inte slutits på Koreahalvön efter kriget på 1950-talet. Sedan Kim Jong-Un kom till makten har konflikten mellan Nordkorea och de allierade Sydkorea och USA förvärrats, men under 2018 har relationen tinats upp. Kim Jong-Un har träffat både Sydkoreas och USA:s presidenter och då sagt sig vara villig att arbeta för kärnvapennedrustning.

Kim Jong-Un och Moon Jae-In träffades för första gången i april i år, vid stilleståndslinjen i Panmunjom. Vid det historiska mötet skrev de båda ledarna under ett gemensamt uttalande där de bland annat beskriver hur de ska arbeta för att slutgiltigt skapa fred mellan länderna. De kom då också överens om att ses i Pyongyang senare under året.

Fakta: Tidigare möten

Nordkoreas förste diktator efter delningen på 1940- och 1950-talen, Kim Il-Sung, reste en del i Asien och Europa, men träffade aldrig Sydkoreas ledning. Hans son och efterträdare Kim Jong-Il träffade presidenter från Seoul två gånger:

2000: Kim Jong-Il överraskade omvärlden genom att åka ut till flygplatsen och personligen ta emot sydsidans ledare Kim Dae-Jung i Pyongyang.

Hundratusentals nordkoreaner kantade gatorna under mötet.

Vi är samma Chosun (ungefär "koreanska folk"), sade Kim Jong-Il.

De avslutade mötet genom att sjunga en sång vars titel kan översättas "Vi vill återförenas".

2007: Stämningen var positiv i samband med Nordkoreas förhandlingar med omvärlden om nedrustning. Sydkoreas president Roh Moo-Hyun färdades i bil från Seoul till Pyongyang, och gjorde en poäng av att hoppa ur och gå över gränsen.

"Söder och norr kommer inte att ha en fientlig inställning till varandra, utan kommer att sänka de militära spänningarna och lösa tvistefrågor genom dialog och förhandlingar", hette det i uppgörelsen från mötet med Kim Jong-Il.

Men senare sade Roh att han legat sömnlös i den nordkoreanska huvudstaden inför samtalen, och känt att de inte kunde enas om något alls.

ANNONS