Regeringssoldater i Jemen utanför huvudstaden Sanaa. Arkivbild.
Regeringssoldater i Jemen utanför huvudstaden Sanaa. Arkivbild.

Expert om eldupphöret: Mest positiva på år

Röda Korset välkomnar beskeden från Jemensamtalen. En expert kallar överenskommelsen "det mest positiva på flera år." Men oron är fortsatt stor för ihållande konflikter och hungersnöd.

ANNONS
|

Representanter för den jemenitiska regeringen och Huthirebellerna log och fattade varandras händer. Överenskommelsen om eldupphör i den strategiskt viktiga hamnstaden al-Hudaydah kom inte lättvindigt. Men den väntas påverka många, inte minst hjälporganisationer som Röda Korset.

- Det här är ett jätteviktigt avtal som vi hoppas leder till att vi och andra organisationer får lättare att komma fram. Vi har enorma säkerhetsproblem i Jemen och det är en stor anledning till att man inte kan hjälpa till så mycket som man vill, säger Cecilia Sobocki, pressekreterare vid Röda Korset.

ANNONS

Ständig kamp

Att få fram medicin och mat till nödställda är en ständig kamp.

- Vi håller hela tiden på att förhandlar för att skaffa oss tillträde till olika depåer. Alla löften som vi kan få är väldigt betydelsefulla. Så jobbar vi hela tiden. Det som vi hoppas nu är att det blir en nedtrappning av situationen och då underlättas de förhandlingar som vi har dagligdags.

Samtidigt är orosmolnen fortfarande överhängande. Viktigt är att den kommersiella importen av mat och medicin kommer igång och att den når barn och utsatta, enligt Röda Korset. Där är hamnen i al-Hudaydah, mot Röda havet, betydande för inflödet av varor till ett mycket fattigt land. Det finns rapporter om att hamnen står för mer än 60 procent av all mat och medicin som importeras till landet.

Samuel Bergenwall, forskare vid Totalförsvarets forskningsinstituts (FOI) Asien- och Mellanösternprogram, beskriver hamnstaden som en knäckfråga.

- Detta är det mest positiva på flera år. I synnerhet överenskommelsen om al-Hudaydah som kan lindra mycket lidande i Jemen.

ANNONS

Samtidigt finns en rad andra konflikter i landet som inte kommer att lösas genom att regeringen och Huthirebellerna skakat hand.

- Det finns väldigt många stötestenar i Jemen. Det finns en mängd aktörer, som bland annat de sydliga separatisterna, stammiliser, al-Qaida. Så fred i Jemen ser vi inte i morgon, säger Samuel Bergenwall.

"Väldigt oroad"

För Röda Korset är humanitära korridorer ett steg i rätt riktning. Tillträdet till stora delar av Jemen kommer däremot fortsatt att vara begränsat, säger Cecilia Sobocki.

- Det är jättehoppfullt att parterna kommit överens om flera konkreta steg för att minska konflikten. För konflikten är roten till Jemens stora problem. Men jag är fortsatt väldigt oroad över den humanitära situationen, särskilt hungersnöden.

Trots humanitärt stöd befinner sig mer än 15 miljoner jemeniter bara ett steg från svält, enligt FN.

- Jag hoppas att överenskommelsen kommer att hålla, att vi kommer att märka av det omgående i våra dagliga operationer. Samtidigt hoppas jag att attacker på civila och civil infrastruktur inte kommer ske och att den kommersiella importen kommer igång, säger Cecilia Sobocki.

ANNONS
TT

ANNONS