Nordkorea uppger att landet sprängt en vätebomb i natt. Arkivbild.
Nordkorea uppger att landet sprängt en vätebomb i natt. Arkivbild.

Expert: "Nordkorea vill utmana Trump"

Skarpa reaktioner och fördömanden är att vänta efter Nordkoreas kärnvapentest. Men testet är ännu ett bevis på att omvärldens försök att påverka diktaturen misslyckas.

ANNONS
|

Forskaren John Nilsson-Wright vid organisationen Chatham House och University of Cambridge säger att syftena med testet är att avskräcka från ett militärt ingripande, förstärka ledarens legitimitet och att utmana USA:s president Donald Trump.

- Jag tycker också att det här visar på Kim Jong-Uns självförtroende, att han går vidare med sina massförstörelsevapen utan att ta hänsyn till någon. Och det visar på det internationella samfundets väldigt begränsade möjligheter, säger han.

ANNONS

Han tror inte att sanktionerna hittills påverkat Kim Jong-Uns ställning, utan att regimen lyckas förmedla bilden av dem som resultatet av en hotfull omvärld.

- Och när det gäller testerna så verkar det som, utifrån avhoppare som fortfarande har kontakt med anhöriga i hemlandet, som att det vanliga folket, speciellt i Pyongyang, är ganska nöjda med bevisen på landets tekniska kapacitet, säger han.

"Bisarrt och oroande"

Nilsson-Wright tycker att USA bör fundera på acceptabla eftergifter för att minska spänningarna. Han betonar också vikten av att USA, Japan och Sydkorea visar att deras allians står stark.

Trump har enligt Nilsson-Wright hittills hanterat relationen med Sydkorea dåligt, genom att skicka signaler om att man kan vara på väg att bryta upp frihandelsavtalet mellan länderna.

- Det är bisarrt och djupt oroande att vid en akut säkerhetskris i Nordkorea överväga att göra något så skadligt mot den sydkoreanska regeringen. Att hitta ett sätt att ge Sydkorea försäkran kommer att vara väldigt viktigt, säger han.

ANNONS

Niklas Swanström, Asienforskare och chef för Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik, betonar Kinas roll. Landet har fortfarande en omfattande handel med Nordkorea.

- Den stora frågan är hur mycket Kina vågar göra mot ett instabilt Nordkorea. Kommer de att utöka sanktionerna, och implementera dem? Kina vill inte ha ett krig, med en enorm flyktingvåg över gränsen.

Kinesiskt dilemma

Nilsson-Wright beskriver det som att Kina står inför ett dilemma.

- De är beredda att sätta press på Nordkorea, men inte så pass mycket att det destabiliserar regimen.

Jerker Hellström, forskningsledare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) konstaterar att Kim Jong-Un sedan han tillträdde i slutet av 2011 genomfört fyra provsprängningar, att jämföra med de två som hans pappa Kim Jong-Il utförde under sina 17 år vid makten. Han säger att eskaleringen ur det perspektivet är enorm.

- Det här blir en påminnelse om att sanktionerna ännu inte biter och FN måste kanske se sig om efter andra metoder att påverka Nordkorea.

ANNONS

"Söker partiklar"

Det senaste testet är inte oväntat, enligt experterna.

- Nordkorea har varit väldigt tydligt med att man kommer att fortsätta med både sitt kärnvapen- och missilprogram. I det här tonläget med mycket konfrontation så tror ju många att de ska backa, men i det nordkoreanska psyket är det läge att visa på styrka. Det är en logisk konsekvens, säger Swanström.

För att bekräfta kärnvapentestet krävs att expertis mäter strålningen vid den nordkoreanska gränsen och gör en analys av detonationen. FOI hjälpte till att hitta radioaktivt xenon i Sydkorea efter provsprängningen 2006.

- Faktum är att man bara lyckats att mäta upp det 2006. Sedan har man blivit så pass bra på att stänga av det tunnelsystem man använder vid provsprängningar att det inte läckt ut någonting. Vi får se hur det blir den här gången, säger Hellström.

ANNONS
TT

ANNONS