Jamal Khashoggi i mars 2018. Arkivbild.
Jamal Khashoggi i mars 2018. Arkivbild.

Krav på EU-linje om vapenexport till Riyad

Jamal Khashoggis död på Saudiarabiens konsulat i Istanbul fortsätter att få politiska konsekvenser. Nu efterlyser Tysklands näringsminister en gemensam europeisk linje i frågan om ett stopp på vapenexporten till landet.

ANNONS
|

Ironiskt nog är det först efter sin tragiska död som Jamal Khashoggi fått världen att reagera på de tvivelaktiga förhållanden i Saudiarabien som han i egenskap av dissident och journalist så länge försökte belysa. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och USA:s president Donald Trump är överens om att alla detaljer kring Khashoggis död på det saudiska konsulatet i Istanbul måste klargöras.

Sammanlagt kommer 45 anställda vid det saudiska konsulatet att höras i samband med utredningen i Turkiet, enligt turkiska NTV.

En något udda detalj i fallet är att en av de 15 saudier som misstänks ha deltagit i dödandet ska ha iklätt sig Jamal Khashoggis kläder och ett lösskägg, för att därefter vandra runt i Istanbul, påstår turkiska källor enligt CNN. Tv-kanalen har tagit del av bilder från övervakningskameror som påstås visa hur den saudiske mannen lämnar konsulatet genom en bakdörr, och hur han senare befinner sig utanför det världskända landmärket Blå moskén.

ANNONS

Nekade i två veckor

Efter över två veckor av påtryckningar medgavs från saudiskt håll att Khashoggi dött inne på konsulatet. Den saudiska versionen av händelseförloppet är att journalisten dödades av misstag under ett slagsmål.

Saudiarabiens kung Salman och kronprins Mohammed bin Salman uppges ha ringt Khashoggis son för att framföra sina kondoleanser, enligt den saudiska nyhetsbyrån SPA.

Yasin Aktay, rådgivare till Turkiets president Erdogan, avfärdar dock den saudiska förklaringen, och frågar sig hur det kan ha uppstått ett slagsmål mellan 15 unga män som är tränade i strid och en 60-årig journalist.

- Det förklarar ingenting av händelsen mot bakgrund av alla uppgifter som kommit fram, tvärtom väcker det ännu fler frågor, säger Aktay till Reuters.

Konsulatets bil hittad

Under måndagen hittade turkisk polis en övergiven bil i ett parkeringshus, som sägs tillhöra det saudiska konsulatet. Om den har med Khashoggi att göra var inte klart, men Turkiet lovade att ingenting om fallet ska hållas hemligt.

En talesperson för Erdogan var dock försiktig med att peka ut Mohammed bin Salman. I stället beskrev han Saudiarabien som ett viktigt land, med broderliga och vänskapliga band till Turkiet.

ANNONS

Vill ha europeisk linje

Flera länder, FN och EU instämmer i kraven på mer information om händelsen. Tyskland har tillfälligt stoppat sin vapenexport till Saudiarabien, enligt förbundskansler Angela Merkel. Dessutom uppmanar den tyske näringsministern Peter Altmeier andra EU-länder att följa efter, så länge det är oklart hur Khashoggi egentligen dödades.

- För mig känns det viktigt att vi enas om en europeisk inställning, säger han till tv-kanalen ARD.

Frankrikes utrikesdepartement ville inte svara hur landet ställer sig till den tyska uppmaningen. En talesperson för utrikesdepartementet sade bara att den franska vapenförsäljningen är noggrant reglerad och bygger på en analys av fall till fall.

Kan häva exportavtal

Hittills i år har Tysklands regering godkänt vapenexport för drygt fyra miljarder kronor till Saudiarabien, vilket gör saudierna till de största köparna av tyska vapen efter Algeriet. Enligt Altmeier är det ännu inte avgjort om redan uppgjorda tyska avtal om vapenexport till Saudiarabien kommer att hävas.

Sverige har begränsat vapenexporten till Saudiarabien på senare år. Enligt Christer Ahlström, generaldirektör för Inspektionen för strategiska produkter, ISP, har det inte utfärdats några utförseltillstånd för vapen till Saudiarabien sedan 2015. Däremot har det utfärdats utförseltillstånd för så kallade följleveranser.

ANNONS

- Saudiarabien har ju fått radarspaningsflygplanet Erieye, så det handlar om service och underhåll av det radarspaningsflygplanet, säger Ahlström till TT.

Rättad: I en tidigare version fick Peter Altmeier fel ministertitel.

TT

Fakta: Jamal Khashoggis försvinnande

Den 59-årige journalisten Jamal Khashoggi bodde i exil i USA, där han bland annat skrev kolumner i The Washington Post. Han var en frän kritiker av Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman och flydde landet i september 2017 sedan prinsen utsetts till tronarvinge.

Khashoggi kritiserade bland annat Saudiarabiens inblandning i kriget i Jemen, och han hade även beskrivit den rädslans kultur han ansåg råda i Saudiarabien efter massgripanden av människorättsaktivister och dissidenter.

Khashoggi gick in på Saudiarabiens konsulat i Turkiets största stad Istanbul den 2 oktober för att få dokument som krävdes för att han skulle kunna gifta sig. Han kom aldrig ut ur byggnaden igen.

Tidigare har Saudiarabien hållit fast vid uppgiften att Khashoggi lämnade konsulatet efter att ha uträttat sitt ärende. Men snart tre veckor efter försvinnandet medgav regimen att Khashoggi dödats under sitt besök. Förklaringen som gavs var att han dog i samband med ett slagsmål.

ANNONS