Snön föll över katedralen i Milano på torsdagsmorgonen.
Snön föll över katedralen i Milano på torsdagsmorgonen.

Delar av Europa lamslaget av oväder

Snöoväder och isande kyla fortsatte att påverka stora delar av Europa under torsdagen. I Storbritannien utfärdades på sina håll den högsta vädervarningen – fara för liv – när stormen som kallas Emma drog in.

ANNONS
|

Ovädret som drar in över de brittiska öarna beskrivs som det värsta på decennier. BBC rapporterar att 300 bilister suttit fast i sina bilar i Skottland uppemot 20 timmar. I sydvästra England och i södra Wales utfärdades den högsta varningen. Flygplatsen i Dublin har stängt, och trafiken generellt på de brittiska öarna har stora störningar.

- Det verkar som att det under torsdagseftermiddagen och en bit in under natten mot fredag som de kommer att ha det mest besvärliga vädret, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

ANNONS

Stängt i Genève

Från Polen rapporterar Reuters att efterfrågan på gas och el nått rekordnivåer, när kylan bitit tag i landet.

Genèves flygplats, som många flyger till och från för att besöka Alperna, stängdes under flera timmar på grund av ymnigt snöfall.

"Rullbanan är öppen för avgångar", twittrade flygplatsen strax efter klockan 11 på torsdagsförmiddagen. För inkommande plan skulle öppnandet dröja någon timme till.

Djupt lågtryck

Tidigare hade flygplatsen uppmanat passagerare att inte komma dit. Schweiziska myndigheter varnade då för snöfall i den sydvästra delen av landet, motsvarande en klass 2-varning.

- Vi har kalluft över Skandinavien och väldigt mild luft ned mot Medelhavet. Så i gränsen mellan det har vi fått det här djupa lågtrycket som ger besvärligt väder på sina håll, säger Alexandra Ohlsson.

TT

ANNONS