Elektrikern Robert Cusitea från Blyth i norra England kallar resultatet av den brittiska folkomröstningen för en seger för arbetarklassen.
Elektrikern Robert Cusitea från Blyth i norra England kallar resultatet av den brittiska folkomröstningen för en seger för arbetarklassen.

Känslostorm på Londons gator

Folket har talat. Men det med en röst som splittrat landet. Efter en bitter valkampanj – och ett för många överraskande resultat – försöker nu britterna sortera sina känslor kring landets politiska framtid.

ANNONS
|

- Det här är en seger för den brittiska arbetarklassen.

55-åriga elektrikern Robert Cusitea har tagit en paus från arbetet och passar på att röka en cigarett i solen. Han är i London för att jobba men bor annars i Blyth i norra England, en del av Storbritannien där stödet för ett utträde generellt sett varit stort.

ANNONS

EU-medlemskapet har enligt Cusitea bidragit till att skillnaderna mellan rika och fattiga i Storbritannien ökat. Politikerna i Bryssel, och här hemma i London, har bara tänkt på sitt eget bästa.

- Etablissemanget har ignorerat vad en majoritet av människorna i det här landet tycker. Men nu har vi äntligen fått våra röster hörda, och framöver kommer vi inte att kunna skylla på någon annan för våra egna problem, säger han till TT:s utsända.

Inte orolig

TT: Är du inte orolig för att Storbritannien kommer att bli isolerat?

- Fransmännen kommer fortfarande att vilja sälja sin ost till oss, tyskarna sina bilar och italienarna sitt vin. Och de kommer att vilja köpa skotsk whisky, engelskt lamm, skotsk lax... Det kommer bara att bli bättre, äntligen kan vi handla med resten av världen utan att vara fjättrade av EU:s bojor.

ANNONS

För 31-åriga pr-konsulten Robert Tasker kommer det troligtvis att ta några dagar att smälta valresultatet. Han har ägnat de senaste tio åren åt att debattera, diskutera och knacka dörr för att Storbritannien skulle få en chans att rösta om att lämna EU.

- Ärligt talat så är jag förvånad. Vi är så många som har jobbat för det här i så många år, det är ganska otroligt, säger han.

Ordnad process

Nu väntar långa diskussioner om den brittiska framtida relationen till EU. Tasker understryker att det kommer att ta tid för Storbritannien att vänja sig vid sin nya politiska verklighet.

- Vi kommer att lämna EU och återigen bli en del av resten av världen, men det måste ske ordnat och gradvis.

Valresultatet har dock delat britterna i två läger. 19-åriga Christian Wood och 24-åriga Dan Thompson har kampanjat för att fortsätta bo i ett EU-land och de använder en lång harang av svordomar för att beskriva hur den segervissa stämningen vid vallokalernas stängning gradvis kom att förvandlas till vad de kallar ett skräckscenario.

ANNONS

- Nu är det kört för oss allihop. Det här är den sorgligaste dagen i brittisk politisk historia. En sorglig dag för Storbritannien, för Europa och för resten av världen, säger Wood, som jobbar åt en av Liberaldemokraternas ledamöter i parlamentet.

"Kommer bli isolerade"

Besvikelsen över premiärminister David Cameron, som meddelat att han kommer att avgå, är stor.

- Han har förstört vårt land genom att ge efter för det inbördeskrig som splittrat hans eget parti. Han borde ha visat ett starkare ledarskap, säger Thompson.

- På grund av hans agerande kommer vi nu att bli isolerade från våra vänner och allierade i Europa.

31-åriga galleriarbetaren Rosie Doubal, redan förkrossad över brexitsidans seger, hoppas att det inte blir den tidigare Londonborgmästaren Boris Johnson som tar över ledarskapet efter Cameron.

ANNONS

- Det vore helt enkelt förfärligt. Men jag ser ingen annan rimlig efterträdare heller, säger hon.

I närheten av Camerons tjänstebostad 10 Downing Street förvandlades trottoarkanten under dagen stundtals till en spontan fest för brexitanhängare. Tutande bilar möttes av jubel, applåder och hejaramsor.

- Äntligen frihet och sann demokrati, säger Simon Richards och håller upp den brittiska flaggan.

ANNONS