Delar av den världsberömda terrakottaarmén från Kina har varit utställd på Östasiatiska museet i Stockholm. Arkivbild.
Delar av den världsberömda terrakottaarmén från Kina har varit utställd på Östasiatiska museet i Stockholm. Arkivbild.

Bröt av tummen på terrakottastaty

Tio stycken terrakottastatyer har lånats ut från Kina till ett museum i USA. Men efter att en av lerstatyerna fått sin tumme stulen är tongångarna från Kina inte särskilt muntra, skriver BBC och hänvisar till kinesiska medier.

ANNONS
|

Den 2000 år gamla statyn värd 4,5 miljoner dollar står på Franklin Institute i Philadelphia. Den är en del i den världsberömda terrakottaarmén. Men där fick den inte stå orörd.

En 24-årig man misstänks ha vandaliserat statyn – genom att bryta av en av dess tummar.

Det var den 21 december som 24-åringen tog sig in på den då stängda terrakottautställningen efter att ha varit på en fest i lokaler bredvid.

Han använde sin mobiltelefon för att ta en selfie med en av krigarna, enligt den statliga kinesiska nyhetsbyrån Nya Kina.

ANNONS

Han bröt sedan av någonting från vänsterhanden på statyn, och stoppade det i fickan. Personalen på museet upptäckte stölden den 8 januari. FBI kunde sedan spåra tummen till 24-åringen, han erkände och sade att han förvarat den i en byrålåda.

På måndagen gick vd:n för kinesiska Shaanxi Cultural Heritage Promotion Centre, som lånat ut terrakottakrigarna, ut och fördömde vandaliseringen och krävde att USA straffar mannen. Kompensation kommer också att utkrävas.

De tio statyerna är en del av den 8000 stora terrakottaarmén som tillverkades av den kinesiske kejsaren Qin Shi Huang, som dog 210 år efter Kristus.

TT

ANNONS