Beväpnade poliser i Westminster i London efter bilkraschen utanför det brittiska parlamentet.
Beväpnade poliser i Westminster i London efter bilkraschen utanför det brittiska parlamentet.

Bilkrasch i London misstänkt terrordåd

Tre personer har skadats sedan en 29-årig bilförare kraschat in i en säkerhetsbarriär utanför det brittiska parlamentet i London. Polisen utreder händelsen som en misstänkt terrorhandling.

ANNONS
|

Polisen håller på att undersöka två adresser i Birmingham och en i Nottingham med anledning av händelsen.

- Med bakgrund av att detta verkar ha gjorts medvetet, metoden som användes och att parlamentet är en mycket symbolladdad plats, betraktar vi detta som ett terrordåd, säger Neil Basu, chef för Storbritanniens antiterrorpolis, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Ensam förare

Den gripne föraren, som är misstänkt för terrorbrott, är 29 år gammal, uppger polisen. Enligt säkerhetsminister Ben Wallace är han brittisk medborgare med utländsk bakgrund. Mannen var ensam i bilen, som fortfarande genomsöks. Inga vapen har hittats. 29-åringen har hittills inte velat samarbeta med utredarna, enligt Basu.

ANNONS

Bilen krockade med flera cyklister och fotgängare innan den kraschade in i säkerhetsbarriärerna utanför parlamentet på tisdagsförmiddagen. Tre personer har förts till sjukhus. En av dem har allvarliga, men inte livshotande skador.

"Mina tankar går till de skadade och jag vill tacka polis och räddningstjänst för deras snabba och modiga agerande", twittrar premiärminister Theresa May. Händelsen fördöms också av Londons borgmästare Sadiq Khan.

Från andra sidan Atlanten skriver USA:s president Donald Trump: "Ännu en terrorattack i London... Dessa djur är galna och måste hanteras med hårdhet och styrka!".

Fel sida av vägen

En anställd på BBC berättar hur han sett hur bilens förare, till synes medvetet, köra in i en grupp cyklister innan bilen kraschade in i säkerhetsbarriären.

- Bilen körde över på fel sida av vägen där en grupp cyklister stod och väntade vid ett trafikljus, och plöjde rakt in i dem. Sedan svängde den tillbaka över vägen, accelererade och körde i full fart in i barriären, säger vittnet Barry Williams till BBC.

ANNONS
TT

Fakta: Många dåd förra året

2017 drabbades Storbritannien av flera dödliga terrordåd. På Westminister bridge, bara några hundra meter från tisdagens misstänkta dåd, dödades fem personer och över 50 skadades då en man körde på människor på bron och knivhögg en polis till döds.

Dådet följdes av självmordsbomben mot en konsert med artisten Ariana Grande i Manchester i maj 2017, då 22 personer dödades. I juni skedde ytterligare två attacker i London, båda med skåpbilar, i vilka totalt nio personer dödades.

I september skedde ett sprängdåd i en tunnelbanevagn vid stationen Parsons Green, ingen dödades.

Terrorhotnivån ligger på den näst högsta i Storbritannien, vilket betyder att myndigheterna anser att det är högst troligt att terrorattacker kan inträffa.

ANNONS