EU:s nya regler mot engångsplast är framför allt till för att minska plastskräpet i havet och på stränder. Så här såg det ut i Neo Faliro , söder om Greklands huvudstad Aten, i vintras. Arkivfoto.
EU:s nya regler mot engångsplast är framför allt till för att minska plastskräpet i havet och på stränder. Så här såg det ut i Neo Faliro , söder om Greklands huvudstad Aten, i vintras. Arkivfoto.

Ballong-oro inför plaströst i EU

Adjö till allehanda engångsplaster i sugrör, drinkpinnar och bestick är att vänta när EU-parlamentet nu röstar för att minska världens plastavfall. Fast barnkalasens ballonger är inte hotade, lovar EU-kommissionen.

ANNONS
|

Förslaget för att rejält få ner plastförbrukningen lades fram i våras och innehåller en kombination av förbud och andra åtgärder.

- I praktiken kommer det här att innebära att ni inte längre kommer att se bomullstoppar i engångsplast på hyllorna i era affärer, utan i stället sådana som gjorts i mer miljövänligt material. Och detsamma gäller för sugrör, drinkpinnar, ballongpinnar, bestick och tallrikar, sade kommissionens förste viceordförande Frans Timmermans på en presskonferens i Bryssel.

ANNONS

Sedan dess har både EU-parlamentet och EU:s medlemsländer grävt ner sig i detaljerna. Från parlamentets sida är man nu redo att komma till skott, sedan miljöutskottet sagt sitt i förra veckan.

Ballongerna blir kvar

Deras oro för de europeiska barnens ballonger är dock obefogad, betonar EU-kommissionen.

- Förslaget förbjuder inte ballonger. Det förbjuder ballongpinnar, som tillhör de vanligaste sakerna som hittas på stränderna. Det finns tillgängliga alternativ, av till exempel trä eller kartong. För ballongerna föreslår vi i stället informationskampanjer och frivilliga åtgärder, sade miljökommissionären Karmenu Vella när EU-parlamentet debatterade frågan i måndags kväll.

Tidigast 2021

Planen är att vissa förbud ska träda i kraft redan från 2021. Därtill manas till rejäla minskningar av användandet av exempelvis hamburgerförpackningar och ökad återvinning av plastflaskor, cigarettfimpar och fiskeredskap.

Först krävs dock att även EU:s medlemsländer enas om sin syn på saken, vilket väntas ske tidigast i december. Därefter inleds kompromissförhandlingar i hopp om att under våren kunna enas om de nya reglerna i god tid innan EU-parlamentsvalet den 23–26 maj.

Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: Kampen mot plasten

Här är några av de åtgärder som EU-kommissionen föreslog i maj för att minska mängden plast i havet:

• Förbud mot plast i vissa produkter om alternativ finns lättillgängliga och överkomliga. Gäller för bomullspinnar (tops), bestick, tallrikar, sugrör, omrörare och ballongpinnar, som kommer att behöva framställas av mer hållbara material.

• Medlemsländerna tvingas minska användningen av livsmedelsbehållare och muggar genom nationella minskningsmål. Senast år 2025 ska länderna se till att 90 procent av alla engångsplastflaskor samlas in.

• Tillverkarna ska bidra till att täcka kostnader för avfallshantering och sanering för livsmedelsbehållare, förpackningar (till exempel för chips och godis), muggar, cigarettfilter (inklusive fimpar), våtservetter, ballonger och tunna plastkassar.

• Tillverkare av fiskeredskap i plast behöver täcka kostnaderna för insamling av avfall från mottagningsanordningar i hamnar och för transport och behandling av avfallet.

Källa: EU-kommissionen.

ANNONS