Myndigheterna på plats vid den misstänkte Mark Conditts bostad i Pflugerville, Texas.
Myndigheterna på plats vid den misstänkte Mark Conditts bostad i Pflugerville, Texas.

Austinbombaren "erkänner" i video

Polisen har hittat en video där den misstänkte Austinbombaren "erkänner". Mark Conditt, 23, beskriver hur han byggt de olika bomberna. Fortfarande är motivet bakom dåden höljt i dunkel.

ANNONS
|

Filmklippet, som är 25 minuter långt, hittades i en mobiltelefon efter det att Conditt sprängde sig själv till döds när polisen jagade honom. Han är inte känd av polisen sedan tidigare och motivet till att han byggde bomberna som dödade två personer och skadade flera är oklart.

Inget i videon tyder på ett terrormotiv, säger Austins polischef Brian Manley, utan att utveckla sitt resonemang nämnvärt.

Byggde sju bomber

Conditt berättar i detalj om de sju bomberna som han byggt. Fem av dem detonerade, en lyckades polisen oskadliggöra innan den small, och en använde Conditt då han tog sitt liv.

ANNONS

Baserat på fynd som gjorts i den misstänktes bostad, och hans videouttalande, så tror myndigheterna att det inte finns några fler bomber utplacerade och att allmänheten kan andas ut, efter tre veckor av oro i staden.

Christopher Combs vid FBI säger att utredarna tror att den misstänkte hade fortsatt att utföra bombdåd om han inte tagits av polisen.

En lista med adresser till framtida offer har hittats, enligt Los Angeles Times, som citerar Michael McCaul, ordförande i representanthusets säkerhetsutskott. Men det är fortfarande oklart varför gärningsmannen riktade in sig på de personer som han gjorde.

Spårad via mobiltelefon

Myndigheterna kom den misstänkte på spåren via övervakningskameror som visade honom på ett Fedexkontor, där han lämnade in två paket. Det ena exploderade senare på en postterminal och det andra oskadliggjordes av polis i närheten av Austins flygplats.

Med hjälp av Conditts mobiltelefon kunde polisen spåra honom till hans hotell. Han utlöste sin sprängladdning under en biljakt på motorvägen när polisen närmade sig, och avled senare.

Polisen evakuerade området runt Conditts bostad och sökte igenom huset. Sprängämnen hittades tillsammans med "komponenter" som liknar de som hittats i samband med explosionerna.

- Det fanns inga färdiga anordningar i huset, säger Fred Milanowski talesperson för myndigheten ATF.

ANNONS
TT-AFP

Bakgrund: Sprängdåden i Austin

Det första offret var en 39-årig man som dödades den 2 mars av en sprängladdning, placerad i ett paket som lämnats vid entrén till huset han bodde i.

Den 12 mars dödades en 17-årig pojke, också han av en sprängladdning som lämnats utanför entrén. Pojkens mamma skadades och huset utsattes för stor förödelse i explosionen.

Senare samma dag skadades en 75-årig kvinna i en liknande explosion.

Den 18 mars sprängdes en fjärde bomb, utlöst av en snubbeltråd, på en gata i sydvästra Austin. Två män skadades.

Den 20 mars skadades en kvinnlig anställd på postföretaget Fedex lindrigt, då en försändelse exploderade på postkontorets rullband i en förort till San Antonio, sydväst om Austin.

Källa: CNN

ANNONS