Kataloniens ex-ledare Carles Puigdemont. Arkivbild.
Kataloniens ex-ledare Carles Puigdemont. Arkivbild.

Arresteringsordern mot Puigdemont slopas

Den europeiska arresteringsordern mot Carles Puigdemont dras tillbaka. Kataloniens ex-ledare kommenterar triumferande att det visar på "svagheten" i rättsprocessen mot honom.

ANNONS
|

Beslutet att slopa arresteringsordern fattades av Pablo Llarena, domare vid Spaniens högsta domstol.

Anledningen är att han motsätter sig det tyska rättsväsendets beslut att lämna ut Puigdemont till Spanien på basis av misstankar om förskingring av offentliga medel. Spanien ville framför allt se Puigdemont utlämnad för de mer allvarliga brottsmisstankarna om uppror.

De tyska åklagarna slog dock fast att händelserna i Spanien kring tiden för Kataloniens folkomröstning enligt tysk lag inte går att betrakta som högförräderi eller störande av den allmänna ordningen. Det hade inneburit att Spanien endast hade kunnat åtala Puigdemont för förskingring om han utlämnats.

ANNONS

Även arresteringsorder för Antonio Comin, Luis Puig, Meritxell Serret, Clara Ponsatí och Marta Rovira – andra landsflyktiga självständighetsivrare – dras tillbaka.

Llarenas beslut innebär att Puigdemont och de andra nu är fria att resa som de vill i utlandet, men de riskerar att omedelbart gripas om de sätter sin fot i Spanien.

I en kommentar på Twitter skriver Puigdemont att slopandet av arresteringsorder "visar på den enorma svagheten i rättsfallet".

TT

Bakgrund: Detta har hänt

Carles Puigdemont var regionpresident i Katalonien januari 2016–oktober 2017.

Den 1 oktober höll Katalonien en folkomröstning om huruvida regionen ska fortsätta vara en del av Spanien eller bryta sig ur och bli självständigt. En majoritet röstade då ja till självständighet, men valdeltagandet var mycket lågt. Folkomröstningen var enligt den spanska författningsdomstolen olaglig.

Valdagen var stundtals våldsam när polis försökte hindra väljare från att rösta.

Efter en misslyckad självständighetsförklaring i slutet av oktober 2017 har Puigdemont levt i exil i Belgien.

Spanien utfärdade efter landsflykten till Belgien en internationell arresteringsorder för Puigdemont. Men enligt det belgiska rättsväsendet har den förre regionpresidenten inte begått brott som motiverar ett gripande – han betraktas snarast som politisk aktivist.

Tillsammans med 24 andra katalanska separatister åtalades Puigdemont i mars 2018, misstänkt för uppror och andra brott relaterade till höstens olagliga folkomröstning och självständighetsförklaring i Katalonien. Som mest riskerar de fängelse i 25 år.

I mars greps Puigdemont i Tyskland. Före frihetsberövandet hade han besökt Finland. Han reste med bil genom Sverige och Danmark och greps av tysk polis den 25 mars efter att ha passerat en gränskontroll på Jylland.

ANNONS