Sörjande anhöriga i Sarpol-e-Zahab i västra Iran.
Sörjande anhöriga i Sarpol-e-Zahab i västra Iran.

Antalet dödsoffer stiger efter kraftigt skalv

Omfattningen av skalvet i gränstrakten mellan Iran och Irak växer i takt med att räddningsarbetet fortgår. Över 450 människor har nu rapporterats omkomna och tusentals har skadats i jordskalvet. Minst 500 byar och städer i Iran skadades i skalvet.

ANNONS
|

Räddningspersonal söker efter människor som fastnat under rasmassor, samtidigt som många fruktar nya efterskalv.

- Mina två barn sov när huset började falla samman på grund av skalvet. Jag tog tag i dem och sprang ut på gatan. Vi tillbringade flera timmar på gatan innan hjälparbetare flyttade oss till en skolbyggnad, berättar Hojjat Gharibian i staden Qasr-e Shirin, för nyhetsbyrån Reuters.

ANNONS

Skalvet inträffade en liten bit in på den iranska sidan av gränsen i söndags kväll, men kändes i stora delar av Mellanöstern. Enligt iranska statliga medier har fler än 452 människor omkommit och minst 7100 skadats, rapporterar CNN. I grannlandet har minst sju människor mist livet och omkring 320 vårdas på sjukhus till följd av jordskalvet, rapporterar den kurdiska tv-kanalen Rudaw.

- Skalvet var tio kilometer grundare än vi trodde i går och det är av avgörande betydelse för hur stora skadorna blir. Dessutom är det uppgraderat från 7,2 till 7,3, vilket i praktiken innebär ett nästan dubbelt så starkt skalv, säger Ari Tryggvason, seismolog vid Uppsala universitet.

Han befarar också att skadorna i Irak kan vara mer omfattande än vad som hittills rapporterats, eftersom infrastrukturen på den irakiska sidan är i sämre skick.

Fler efterskalv väntas

Hårdast drabbades den iranska provinsen Kermanshah, som har utlyst tre dagars sorg. Många människor stannade ute på gatorna i Kermanshah av rädsla för efterskalv, säger en representant för Röda Korset. Invånare säger att de har känt flera efterskalv.

ANNONS

- Det var ett kraftigt efterskalv på 5,3 bara tio minuter efter det första skalvet. Det lär komma fler och de kan bli betydligt kraftigare än så, säger Ari Tryggvason.

Många hus i provinsen är byggda på ett sätt som gör att de lätt rasar. Militära styrkor har skickats ut för att hjälpa till i räddningsarbetet, som försvåras av att vägar förstörts av skalvet och jordskred.

Sover utomhus

Ett hundratal av dödsoffren fanns i staden Sarpol-e-Zahab, runt 15 kilometer från den irakiska gränsen. Delar av stadens största sjukhus förstördes, men hundratals skadade människor kunde ändå tas omhand, rapporterar statlig tv.

Många tillbringade natten utomhus av rädsla för efterskalv.

- Alla står utanför sina hus, det är kyligt här nu. Folk har tagit med sig täcken, kuddar och varma kläder för att övernatta utomhus i natt, säger Ekots reporter Shaho Mwany, som finns på plats i Halabja i norra Irak.

ANNONS

På den irakiska sidan drabbades staden Darbandikhan hårdast. Mer än 30 människor skadades i staden, enligt Rekawt Hama Rasheed som är hälsominister i irakiska Kurdistan.

- Situationen där är väldigt kritisk, säger han till Reuters.

Trodde det var en explosion

Det största sjukhuset i området fick stora skador och har ingen ström, säger Rekawt Hama Rasheed. Skadade tas i stället till al-Sulaymaniyya för vård.

Skalvet skakade byggnader även i huvudstaden Bagdad.

- De första sekunderna trodde jag att en explosion inträffat, men när det fortsatte – uppemot en minut – så insåg jag att det var ett jordskalv, berättar tv-kanalen al-Jaziras reporter i staden.

Även i den turkiska staden Diyarbakir kände invånarna av skalvet.

Utrikesminister Margot Wallström säger att Sverige är redo att bidra med hjälp.

- Vi följer det här väldigt noga och det verkar oroväckande med många offer, säger hon på väg in till dagens EU-utrikesministermöte i Bryssel.

ANNONS
TT

Fakta: Tidigare skalv i Iran

Genom Iran går flera större förkastningssprickor och landet drabbas ofta av jordbävningar. Här är några av de större de senaste decennierna:

1990 omkom 40000 människor i ett skalv med magnituden 7,4 i norra Iran. Ytterligare 300000 skadades i skalvet, som på sekunder lade flera städer och tusentals byar i ruiner.

2003 ödelades staden Bam av ett jordskalv med magnituden 6,4. Staden i sydöstra Iran finns med på Unescos världsarvslista. 31000 människor miste livet.

2005 inträffade ett skalv som krävde mer än 600 människoliv och 2012 omkom runt 300 människor när två jordbävningar skakade den iranska regionen Östra Azerbajdzjan. Regionen ligger i nordvästra delen av landet och gränsar till Azerbajdzjan och Armenien.

Källa: AFP

ANNONS