President Donald Trump har, enligt Amnesty International, satt en farlig ton i världspolitiken. Här syns han med hustrun Melania utanför Vita huset 5 februari i år. Arkivbild.
President Donald Trump har, enligt Amnesty International, satt en farlig ton i världspolitiken. Här syns han med hustrun Melania utanför Vita huset 5 februari i år. Arkivbild.

Amnesty: Yttrandefriheten i fara

Allt fler regeringar och ledare i världen sprider hat mot minoriteter och oliktänkande och manipulerar opinionen med falska påståenden. Det skriver människorättsorganisationen Amnesty i sin senaste årsrapport. Amnesty varnar nu för att yttrandefriheten är i fara världen över.

ANNONS
|

- Under 2018 kan vi inte ta för givet att vi kommer att ha friheten att kritisera våra regeringar eller samlas för att protestera mot dem. Att säga sin mening håller på att bli allt farligare, säger Salil Shetty, Amnestys generalsekreterare.

I rapporten lyfter organisationen fram en rad länder där de mänskliga rättigheterna fått stryka på foten under 2017.

ANNONS

Donald Trump i USA satte, enligt Amnesty, tonen för resten av världen när han i början av året införde inreseförbud för människor från ett antal muslimska länder.

Trump har också öppet uttryckt sitt stöd för tortyr, och medvetet försökt att underminera förtroendet för New York Times, CNN och andra medier.

- Det är mycket allvarligt om USA abdikerar från sitt ansvar. Struntar USA i de mänskliga rättigheterna ger det en signal till andra att de också kan strunta i detta, säger Ami Hedenborg, talesperson för svenska Amnesty.

Hatet sprider sig

En rad exempel från övriga världen visar att den hatfyllda retoriken blivit standard för många av världens ledare – med ödesdigra konsekvenser för många människor.

I Burma har hundratusentals människor från minoritetsfolket rohingya tvingats fly landet. I Filippinerna har regeringen gett grönt ljus för att skjuta ihjäl människor som pekats ut som narkotikahandlare.

Attackerna mot yttrandefriheten och pressfriheten, liksom försöken att få domstolarna att gå regeringarnas ärende har ökat i länder som Polen, Ungern, Ryssland, Venezuela och Turkiet.

Samtidigt har mängder av människor som dragit på sig regeringens missnöje fängslats i Kina och Saudiarabien.

ANNONS

I Afghanistan, Syrien och Jemen har våldet och dödandet fortsatt med massiva övergrepp på civilbefolkningen som resultat.

Hjärtlösa presidenter

Amnesty pekar ut ett antal regeringschefer för att kallsinnigt och hjärtlöst urholka rättigheterna för miljontals människor. Bland dessa återfinns presidenterna Abd al-Fattah al-Sisi i Egypten, Rodrigo Duterte i Filippinerna, Nicolás Maduro i Venezuela, Vladimir Putin i Ryssland, och Xi Jinping i Kina.

- Utvecklingen i Kina är oerhört alarmerande. Det har skett en enorm tillbakagång de senaste åren, säger Ami Hedenborg.

Men organisationen vill också lyfta fram att motståndet mot de statligt understödda attackerna växer i ett antal länder. I många fall är det kvinnor som går i spetsen för protesterna, som under den stora kvinnomarschen i USA. Amnesty nämner också metoo-rörelsen, och att det absoluta förbudet mot aborter har avskaffats i Chile.

- Det är den positiva sidan. Women's March saknar motsvarighet. Något liknande har inte hänt tidigare i världen, säger Ami Hedenborg.

ANNONS
TT

Fakta: Amnesty International

Människorättsorganisationen Amnesty International bildades i Storbritannien 1961 på initiativ av advokaten Peter Benenson.

Organisationen arbetar för frigivning av människor som fängslats på grund av sina åsikter, sin tro eller sitt ursprung och som inte använt eller förespråkat våld. Man verkar också för korrekta rättegångar samt för att tortyr och dödsstraff ska avskaffas.

Huvudkontoret ligger i London. Amnesty har cirka sju miljoner medlemmar i världen, varav cirka 100000 i Sverige.

Källa: NE

ANNONS