Kvinnan och hennes barn flydde undan attackerna mot byn Leer.
Kvinnan och hennes barn flydde undan attackerna mot byn Leer.

Amnesty: Förövare får fria tyglar i Sydsudan

Civila har skjutits ihjäl, bränts levande, hängts i träd eller körts över av pansarfordon. Överlevande vittnar om en brutal militäroffensiv i Sydsudan, och Amnesty International anklagar myndigheter för att ha struntat i att åtala eller ta misstänkta krigsbrottslingar ur tjänst.

ANNONS
|

En 45-årig kvinna hittades hängd i ett träd i slutet av april i år, efter att soldater trängt sig in i hennes hem och krävt pengar och alkohol.

- Hon sade att hon inte hade något att ge, så de dödade henne, berättar kvinnans man för Amnesty International.

Han är ett av över hundra civila vittnen som människorättsorganisationen har pratat med i en ny rapport. De lyckades fly undan en våldsam offensiv från regeringsstyrkor och allierad ungdomsmilis, som pågick i den södra delen av delstaten Unity mellan slutet av april och början av juli i år.

ANNONS

Myndigheter medskyldiga

Kvinnor och flickor ska i samband med offensiven ha kidnappats och utsatts för systematiskt sexuellt våld. Bland vittnena finns också 20-åriga Nyaweke, som tvingades se på när soldater stängde in barn i en tuktul (ett litet hus med halmtak) för att sedan tända eld.

- Jag hörde skriken. Det var fyra små pojkar. Fem andra pojkar slängdes fram och tillbaka mot ett träd, de var kanske två–tre år gamla, säger Nyaweke.

Amnesty International menar att de sydsudanesiska myndigheterna, som inte har åtalat ansvariga för tidigare våldsdåd mot civila i regionen, är en viktig faktor till varför de brutala övergreppen kunde äga rum.

"Provinserna Leer och Mayendit hade blivit attackerade tidigare, och ändå har regeringen i Sydsudan fortsatt att ge misstänkta förövare fria tyglar att fortsätta med nya övergrepp – med katastrofalt resultat för de civila", skriver Joan Nyanyuki, Amnestys regionchef för Östafrika, i en kommentar.

"Måste bryta våldsspiralen"

Sedan december 2013 har konflikten i Sydsudan krävt tusentals liv och tvingat nästan fyra miljoner människor på flykt. I början av 2016 besökte Amnesty International delstaten Unity och dokumenterade övergrepp som ägt rum under tidigare militäroffensiver.

ANNONS

Amnesty identifierade även misstänkta krigsbrottslingar som de bad Sydsudans militär att utreda. Nu menar organisationen, med stöd av FN-rapporter, att de personerna också kan ha varit inblandade i några av årets övergrepp.

"Det enda sättet att bryta våldsspiralen är att se till att få ett slut på straffriheten. Regeringen måste säkerställa att civila är skyddade och att de som är ansvariga för sådana här vidriga brott ställs till svars", skriver Joanne Mariner, senior krisrådgivare vid Amnesty.

TT

Bakgrund: Konflikten i Sydsudan

Under stort folkjubel blir Sydsudan den 9 juli 2011 ett självständigt land efter ett inbördeskrig – Afrikas längsta – som pågick mellan 1983 och 2005. Minst 1,5 miljoner människor dödas i kriget.

I december 2013 utbryter inbördeskrig i den utfattiga nationen.

Presidenten och statschefen Salva Kiir ser sig hotad av sin vicepresident Riek Machar och sparkar hela sin regering. Som bakgrund till kriget finns en lång maktkamp mellan politiker som varit rivaler i decennier.

Konflikten eldas på av gamla etniska spänningar. Kiir tillhör folkgruppen dinka, medan Machar tillhör nuerna. Maktkampen kompliceras av strider mellan olika undergrupper.

Efter det att regeringen i februari 2015 ställt in utlovade allmänna val pressar omvärlden och FN regeringen och rebellerna att skriva under ett fredsavtal, som bland annat skulle innebära maktdelning.

Det unga landet var vid det laget i stort sett ödelagt, utan fungerande service och med mängder av människor på flykt.

Fredsavtalet bröt sakta ihop. Machar återinsattes visserligen som vicepresident 2016 och Kiir presenterade en övergångsregering, men striderna fortsatte på flera håll i landet och flera rebellgrupperingar förkastade överenskommelsen.

I augusti 2016 sparkar Kiir vicepresidenten Machar, som flyr landet då han säger sig frukta för sitt liv.

I juni 2018 påbörjas fredssamtal mellan Kiir och Machar, först i Etiopien och senare i Sudan. Den 5 augusti undertecknas ett slutligt maktdelningsavtal. Drygt en månad senare skriver Kiir och Machar även under ett fredsavtal vid ett möte i Etiopien.

ANNONS