Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen presenterade i dag sin regeringsombildning sedan tre av hans ministrar meddelat att de slutar. Arkivbild.
Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen presenterade i dag sin regeringsombildning sedan tre av hans ministrar meddelat att de slutar. Arkivbild.

Affärsman känd från tv tar plats i regering

En entreprenör känd från tv var den stora överraskningen när Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen presenterade tre nya ministrar. En symbol för en ny tid i dansk politik, men inget som förändrar styrkeförhållandet gentemot oppositionen, menar politiska bedömare.

ANNONS
|

Affärsmannen och entreprenören Tommy Ahlers, som tar över som utbildnings- och forskningsminister efter Søren Pind, var den stora skrällen när statsministern Lars Løkke Rasmussen presenterade sina tre nya ministrar för drottning Margrethe.

Ahlers är inte folkvald, men han kommer att ställa upp i nästa val till folketinget. Han är mest känd i Danmark som en av experterna i tv-programmet Løvens Hule, som liknar det svenska entreprenörsprogrammet Draknästet.

- Förr i tiden hade man letat efter en minister i det mer traditionella affärslivet, men Tommy Ahlers har en profil som illustrerar en ny tid, säger Niels Lunde, affärskommentator och en del av chefredaktionen på affärstidningen Børsen.

ANNONS

Gammal minister åter

Mer väntat var att Jakob Ellemann-Jensen tar över som miljö- och livsmedelsminister efter Esben Lunde Larsen, som likt Pind aviserade sin avgång på tisdagen. På onsdagen kom även beskedet att Karen Elleman, syster till Elleman-Jensen, lämnar sin post som minister för fiskeri, jämställdhet och nordiskt samarbete.

- Jag har bett Karen Elleman att lämna regeringen med det stora hoppet om att Venstre ska välja henne som första kvinnliga ordförande för partiets folketingsgrupp, säger Løkke.

Ersättare för Karen Elleman blir Eva Kjer Hansen. Hon var tidigare miljö- och livsmedelsminister, men avgick i februari efter att regeringens stödparti Det Konservative Folkeparti (C) hotat med misstroendevotum med anledning av nya och omstridda lantbruksregler.

Går jämnt ut

Alla tre nya ministrar tillhör statsministerns parti Venstre. Senast den 17 juni 2019 måste ett nytt val till folketinget hållas, men en politisk bedömare tror inte att regeringen Løkke har stärkt sina kort gentemot oppositionsledaren Mette Frederiksen, Socialdemokraterna, med sin regeringsombildning.

- Det är en ombildning med några minus och några plus och det går någorlunda jämnt ut, säger Erik Holstein, politisk kommentator på sajten Altinget, till Ritzau.

ANNONS
TT-Ritzau

Fakta: Valsystemet i Danmark

Minst vart fjärde år ska det hållas val till folketinget, enligt Danmarks grundlag.

Statsministern kan dock utlysa val när som helst inom fyra år.

Nästa val till folketinget måste hållas senast den 17 juni 2019. Det senaste hölls den 18 juni 2015.

I lagen som reglerar folketingsval finns det inga regler om hur lång tid det får gå från utlysning till att valet äger rum. Men av praktiska orsaker – till exempel tryck av valsedlar, affischer och poströstning – rekommenderas minst 20–21 dagar.

Den nuvarande danska regeringen består av ministrar från partierna Venstre, Liberal Alliance och Det Konservative Folkeparti. Regeringen leds av statsminister Lars Løkke Rasmussen, Venstre.

ANNONS