Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

181022-australsexovergrepp-789849_se.hn_1.jpg
Australiens premiärminister Scott Morrison ber om ursäkt å landets vägnar till de som utsatts för övergrepp som barn. Arkivbild.

Övergreppsoffer får ursäkt i Australien

Australiens premiärminister Scott Morrison ber om ursäkt till de som utsatts för sexövergrepp som barn på institutioner i landet.

Morrison säger att staten misslyckats med att skydda dem från "onda, mörka" brott som begåtts under årtionden.

- Det här gjordes av australier mot australier, fiender mitt ibland oss, sade en märkbart rörd Morrison i ett tv-sänt tal på måndagen.

Femårig utredning

Morrison fördömde i sitt tal de övergrepp som pågått "dag efter dag, vecka efter vecka, månad efter månad, år efter år, årtionde efter årtiondet" i skolor, kyrkor, ungdomsgrupper, scoutgrupper, barnhem, idrottsföreningar och familjehem.

- I dag ber vi om ursäkt till de barn som vi svek. Förlåt. Till föräldrarna vars förtroenden vi svek och som har kämpat med att plocka upp bitarna. Förlåt. Till visselblåsarna som vi inte lyssnade på. Förlåt. Till makarna, partnerna, fruarna, männen, barnen, som har fått leva med konsekvenserna av övergreppen och mörkläggningen. Förlåt. Till tidigare generationer och kommande. Förlåt.

Statens ursäkt kommer efter en femårig utredning som uppger att mer än 15 000 personer som barn utsatts för sexuella övergrepp vid tusentals olika institutioner.

Flera personer har dömts

En rad institutioner har redan ber om ursäkt för sina misslyckanden, däribland australiska katolska ledare som har beklagat kyrkans "skamliga" historia av barnövergrepp och mörkläggningar.

Enligt utredningen anklagades sju procent av Australiens katolska präster för övergrepp mellan 1950 och 2010. Men påståendena om övergrepp undersöktes aldrig – barn ignorerades och till och med straffades. Några ledande medlemmar i katolska kyrkan i Australien har åtalats och dömts för att ha mörkat övergrepp.

Fakta: Tiotusentals samtal

TT

Den statliga australiska utredningen om hur övergrepp i kyrkor, på skolor och i idrottsföreningar ska förebyggas tillsattes i januari 2013.

Den slutliga rapporten presenterades i december förra året. Den slår fast att tiotusentals barn utsatts för övergrepp inom australiska institutioner och ger över 400 förslag på hur sådana ska förebyggas i framtiden.

Utredningens underlag består bland annat av 42 041 telefonsamtal, 25 964 mejl och 8 013 enskilda möten.

Källa: Royal Commission into Institutional Responses to Child Sexual Abuse

MEST LÄST