Nyanlända ronhingyer köar för att få ut material för att bygga ett skydd i Kutupalonglägret i Bangladesh,
Nyanlända ronhingyer köar för att få ut material för att bygga ett skydd i Kutupalonglägret i Bangladesh,

Överbefolkade läger efter flyktingvåg

Situationen i Bangladesh försämras för de flyende rohingyerna. De två officiella flyktinglägren är redan överfyllda.

ANNONS
|

Flyktinglägren Kutupalong och Nayapara, där UNHCR är verksamt, har vuxit sig dubbelt så stora sedan 25 augusti och är nu hem åt 70000 personer.

Duniya Aslam Khan säger att det inte finns någon plats kvar i lägren för de ytterligare cirka 330000 flyktingarna som anlänt sedan den burmesiska motoffensiven inleddes den 25 augusti i regionen Rakhine.

- Folk bor med sina släktingar, i värdkommuner, i allmänna lokaler. Många bor i enkla temporära skydd, av plastmattor och liknande, vid vägkanter och flodbäddar, säger hon.

ANNONS

UNHCR ser en risk att sjukdomar sprids i de överfyllda lägren.

- Det är blött och regnar, och majoriteten som anländer är barn, kvinnor, äldre, sjuka och skadade. De har gått länge. De behöver vård och skydd, säger Duniya Aslam Khan.

UNHCR:s första flyg med förnödenheter har landat i Dhaka i Bangladesh för att ge skydd åt en del av de 371000 människor som flytt från grannlandet Burma sedan den 25 augusti. Ytterligare flyghjälp planeras, bland annat skickar Indonesien förnödenheter.

Problem med logistik

Hjälporganisationer kämpar med att nå ut till flyktingarna med hjälpen. På Internationella Rödakorskommitténs (ICRC) i Bangladesh lyfter man också fram problemen med vädret.

- Det är häftiga regn. Det är mycket lera, det är väldigt smala vägar, det är logistiska utmaningar som alla möter och som försenar hjälpen, säger Misada Saif vid ICRC i Dhaka.

ICRC har de senaste dagarna skalat upp sina hjälpinsatser och satt in ett mobilt vårdlag och försöker hjälpa omkring 50000 av flyktingarna. Bland annat arbetar man med att återställa brunnar och ledningar för att flyktingarna ska få tillgång till rent vatten.

ANNONS

- Maten är också prioriterad. I början hade alla tre mål mat om dagen. Nu är det på vissa håll nere i ett mål mat. Vi behöver skala upp insatsen och stödet, säger Saif.

Förändras fort

Förutom väderproblemen är mobiltäckningen dålig, och att flyktinggruppen är så pass rörlig gör att det är svårt att göra uppskattningar om hjälpbehovet.

- Du kan vara på en plats där du räknat till 2000 personer. Om du kommer tillbaka tre timmar senare kan de helt plötsligt vara 10000 där. Det förändras fort, och det stora antalet anländande har chockerat alla, säger Saif.

Hon säger att bangladeshierna varit generösa mot flyktingarna under tre decennier, men att den lokala infrastrukturen nu är svårt ansträngd.

- Det är verkligen tid att hjälpa till nu. För det som händer vid Bangladesh gräns är överväldigande, säger hon.

ANNONS
TT

ANNONS