Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

170812-finlandaskovader-512524_se.hn_1.jpg
Åskovädret Kiira slog till med full kraft över Helsingforsregionen på sin väg österut. Arkivbild.

Åskovädret Kiira slog till mot Helsingfors

Ett kraftigt åskoväder, av Meteorologiska institutet döpt till Kiira, har slagit till mot sydöstra Finland och drabbat Helsingforsregionen hårt. Människor har uppmanats att hålla sig inomhus och sjöfarare på Finska viken har råtts att ta sig i land om det är möjligt.

46 000 hushåll var vid 21-tiden lokal tid strömlösa, och ett stort antal träd har knäckts runt om i huvudstaden, rapporterar Yle. Tak och byggnadsställningar har blåst ned i de kraftiga vindbyarna, och bilder visar hur vattnet forsar in i en större livsmedelsbutik i Esbo sedan stormen knäckt vattenledningsrör i taket.

Flow-festivalen som pågår i Helsingfors har ställt in spelningar på utescenerna under ovädret. Störtregnet och blåsten har gjort väglaget i Nyland ytterst dåligt, meddelar också finska Vägverket. Fjärrtåg mellan Lahtis och Helsingfors har dirigerats om, medan regionaltågen körs med reducerad kapacitet sedan träd fallit över rälsen.

Flygtrafiken drabbades också och flera internationella bolag med flygningar över området valde att lägga om rutten under ovädret.

Som mest har vindstyrkan i åskbyarna nått upp till 30 meter i sekunden, skriver finska medier. Åskfronten nådde Helsingfors vid 19-tiden och drog i blixtfart vidare österut, rapporterar FNB.

Myndigheterna hade vid 22-tiden inte fått in några rapporter om personskador.

MEST LÄST