Israelisk polis på post i Jerusalems gamla stad.
Israelisk polis på post i Jerusalems gamla stad.

Säkerhetsrådet reagerar på Trumps beslut

FN:s säkerhetsråd höll ett extrainsatt möte efter president Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad. Reaktionen på "vredens dag": Massiva palestinska protester, många skadade och två skjutna till döds av israeliska soldater.

ANNONS
|

Sverige och sju andra rådsmedlemmar hade begärt mötet i New York.

- Tanken när vi kallade till mötet var dels att framföra budskapen från de europeiska länderna, dels mana till lugn och besinning och undvika våldsutövande. Vi har redan sett att beslutet lett till en hel del sammandrabbningar i regionen, säger Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog till TT.

ANNONS

I sitt tal inför rådets 15 medlemsländer tryckte han på hur viktigt det är att USA levererar trovärdiga konkreta förslag om hur en fredsprocess kan se ut.

Efter mötet uttalade Sverige och övriga EU-länder i rådet att Trumps beslut om att flytta ambassaden från Tel Aviv riskerar att försvåra en fredsprocess och leda till ytterligare spänningar i regionen. Dessutom strider ambassadflytten mot säkerhetsrådets beslut om en tvåstatslösnig och internationell rätt, anser länderna.

- Det amerikanska beslutet riskerar att försvåra en fredslösning, säger Olof Skoog.

Alla mot USA

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley gjorde klart att Trump tänker fortsätta engagera sig för att nå en israelisk-palestinsk fredsuppgörelse. Men Storbritannien kritiserade Trumps ambassadbeslut för att vara "ohjälpsamt".

- Vi är 14 mot 1, konstaterar Olof Skoog.

Den palestinska islamiströrelsen Hamas utropade fredagen till "vredens dag" efter Trumps besked. Och i samband med den muslimska fredagsbönen rök palestinier ihop med israeliska säkerhetsstyrkor i Jerusalems gamla stad och på Västbanken – i Hebron, Betlehem och Nablusområdet – enligt AFP.

ANNONS

I Khan Yunis i södra Gaza, vid gränsen till Israel, sköts en 30-årig palestinier ihjäl, rapporterar AFP med hänvisning till det palestinska hälsodepartementet. På kvällen kom uppgiften om ett andra dödsoffer.

Enligt den israeliska militären höll hundratals palestinier på med att bränna däck och kasta sten mot soldater på den israeliska sidan när eld öppnades mot "två ledande uppviglare". Israelerna använde även gummikulor och tårgas, enligt den palestinska ambulanstjänsten inom Röda halvmånen.

Ny intifada

Israel satte in bombflyg mot militära mål i Gaza på kvällen. 14 personer skadades, meddelade en palestinsk källa.

Enligt israeliska källor var flygen vedergällning för tre raketattacker från Gaza, uppger nyhetsbyråer. En raket sköts ner, en landade i ödemark och den tredje föll i staden Sderot. Det fanns inga omedelbara uppgifter om eventuellt skadade.

Den palestinska organisationen PLO:s chefsförhandlare Saeb Erekat säger att palestinierna inte kommer att samtala med USA om inte Trump tar tillbaka sitt beslut om Jerusalem.

Hamasledaren Ismail Haniya har manat palestinierna till en ny tredje intifada, ett protestuppror, mot Israel. Vid de tidigare 1987–1993 och 2000–2005 dog tusentals palestinier och över tusen israeler.

- När man pratar med palestinier på gatorna säger de att "vi har inget att vara återhållsamma för längre" och att en ny intifada kommer, frågan är bara när, säger Björn Brenner, Mellanösternforskare vid Försvarshögskolan, som på förmiddagen befann sig vid Damaskusporten och då bedömde läget i Jerusalem som "väldigt spänt".

ANNONS

- Man ska inte vänta sig att nästa intifada ser likadan ut som de tidigare. Den kanske inte blir våldsam på samma sätt, det kanske blir en långvarig generalstrejk i de palestinska områdena, en slags civil olydnadsprocess.

TT

Fakta: Omstridd stad

Jerusalem har varit omstritt i årtusenden, och kontroverserna fortsätter med full kraft. I FN:s delningsplan för Palestina 1947 – som ledde till skapandet av Israel – var Jerusalem en internationell stad mellan de judiska och arabiska stater som skulle skapas.

Känsligheten i frågan har gjort att omvärlden i stället behandlat Tel Aviv som Israels huvudstad. Sverige har, liksom USA och många andra länder, sin ambassad i Tel Aviv och bara ett konsulat i Jerusalem.

Egentligen fattade USA ett annat beslut redan 1995, då kongressen röstade igenom The Jerusalem Embassy Act. "Sedan 1950 har staden Jerusalem varit staten Israels huvudstad", står det i lagen. Det fastslås också att det är en plats där alla trosinriktningar ska respekteras. Staden beskrivs som "odelbar", men huruvida palestinierna också skulle kunna ha den som huvudstad framgår inte uttryckligen.

Lagen har också ett kryphål, som troget utnyttjats sedan dess: flytten av ambassaden kan skjutas upp ett halvår i taget, om "nationell säkerhet" kräver det.

Alla presidenter har två gånger om året punktligt skrivit under uppskjutandet. Och Donald Trump gjorde det också första gången det blev aktuellt, i somras. Nästa underskrift skulle ha gjorts i måndags, men blir nu alltså inte av.

Att flytta ambassaden från Tel Aviv var ett löfte från Trump under presidentvalskampanjen förra året.

ANNONS