EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker under sitt tal i Strasbourg.
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker under sitt tal i Strasbourg.

Hopp om enighet i Junckers tal till EU

Under växande skepsis från väljarna och interna gräl mellan medlemsländerna manar EU-kommissionens ordförande till enighet och respekt. Jean-Claude Juncker drömmer om en "upplyst patriotism" i sitt sista årliga tal om läget i unionen.

ANNONS
|

Onsdagens tal i Strasbourg var mer återhållsamt än tidigare – kanske ett tecken på att Luxemburgs förre premiärminister nu bara har ett år kvar till pensioneringen. Han lovar ändå att jobba vidare in i det sista.

- Vårt arbete kommer att fortsätta under de närmaste månaderna för att vår mindre perfekta europeiska union ska bli mer perfekt för varje dag. Vi har fortfarande mycket att göra, sade Juncker när han inledde sitt tal.

ANNONS

Redan tidigt manade han åhörarna till att stå upp för vad unionen är, i stället för "släpa den i smutsen".

- Låt oss visa mer respekt för EU. Låt oss försvara vårt sätt att leva, vårt sätt att vara. Låt oss omfamna en sorts patriotism som inte är riktad mot andra, sade Juncker.

Oro inför EU-valet

Läget i unionen är samtidigt inte enkelt. Intensiva förhandlingar pågår med Storbritannien inför landets utträde i vår. Relationen till USA, inte minst ekonomiskt, är gnissligare än någonsin. Flyktingkrisen har fortfarande inte fått någon samlad lösning och runt om i medlemsländerna växer nu återigen de EU-kritiska partierna i styrka.

Det EU-val som väntar i maj gör EU-ledningen extra nervös. Opinionsmässigt tyder det mesta på en stark frammarsch för partier som har en helt annan syn på hur och om vad EU ska samarbeta framöver.

Junckers handelskommissionär Cecilia Malmström känner av oron inför nästa års EU-val.

- Vi ser i alla länder, senast i Sverige, att det växer fram krafter i politiken som är dels kraftigt invandrarfientliga, men också skeptiska till EU. Då är det viktigt att det finns motkrafter som visar att det är genom mer europeiskt samarbete som vi kan lösa de frågor som människor är oroliga för. Den kampen är jätteviktig, säger Cecilia Malmström.

ANNONS

Hyllade brandmän

Juncker själv tog i talet bland annat upp de polska brandmän som hjälpte till att bekämpa sommarens skogsbränder i Sverige som ett exempel på vad unionen kan vara.

- Det är EU när det är som bäst, sade Juncker, som i vanlig ordning avslutade i poetiska ordalag.

- Framför allt vill jag att vi avvisar den ohälsosamma nationalismen och omfamnar en upplyst patriotism. De träd som vi planterar i dag måste ge skugga för våra barnbarnsbarn, oavsett om de kommer från öst eller väst, syd eller nord, avslutade Jean-Claude Juncker.

Strasbourg, TT:s korrespondent

Fakta: Jean-Claude Juncker

Jean-Claude Juncker, född 1954, utsågs sommaren 2014 till ordförande för EU-kommissionen, sedan hans partigrupp – kristdemokratiskt konservativa EPP – fått flest mandat i EU-valet i slutet av maj samma år.

Han var premiärminister i Luxemburg från 1995 till 2013 och har parallellt även suttit som landets finansminister 1989–2009 och ordförande för eurogruppen 2005–2013. Han är utbildad jurist, men har i princip hela sitt vuxenliv arbetat politiskt efter att tidigt ha engagerat sig i kristdemokratiska CSV.

Juncker är gift, men har inga barn. Under de senaste åren har han haft stora problem med njursten och ischias. Genom åren har han flera gånger även utpekats för att ha alkoholproblem – något som han dock ihärdigt förnekat.

Fakta: Ur Junckers tal till EU

I sitt årliga tal till unionen gav EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker som vanligt besked om diverse olika förslag som kommer att lämnas under det kommande året.

Det handlar bland annat om att nya EU-regler för att bötfälla partier som bryter mot valregler genom missbruk av datauppgifter, att förstärka EU:s gräns- och kustbevakning med ytterligare 10000 personer till år 2020, löften om att slopa övergångarna till sommartid och en strävan om framtida frihandelsavtal med hela Afrika.

Juncker betonade vikten av att brexitförhandlingarna når resultat och valtalade för att göra euron till en starkare världsvaluta. Han ser även gärna att EU:s utrikesministrar framöver ska kunna ta beslut utan att vara helt eniga och flaggar även för liknande reformer i vissa skattebeslut för finansministrarna.

Fakta: Tyckt och tänkt om Junckers tal

Här är vad några av de svenska kommentarerna till Jean-Claude Junckers tal om läget i EU:

- Han är ju en kristdemokrat med hjärta. Det finns ju hjärtlösa sådana i EU-parlamentet också, säger Marita Ulvskog (S).

- Det här var framåtblickande, om de utmaningar vi möter och hur vi ska göra Europa starkt i världen, tycker Gunnar Hökmark (M).

"EU förtjänar bättre. Kommissionen behöver en ordförande som är minst ett par storlekar större än så här. EU behöver ledare av Europeisk kaliber. Inte fler grå män som följer när de ska leda", skriver Jasenko Selimovic (L) som tycker att talet var "oinspirerande".

"Det är tydligt att Juncker vill att EU ska bli en slags stormakt i världen, med en global valuta, tala med en röst och ha gemensamma militära medel. Det känns lite desperat", skriver Malin Björk (V).

- Det som jag tycker är extremt viktigt och något som Juncker nämnde var de demokratiska principerna. Det är frågor som är aktuella just i dag när parlamentet röstat om att sätta igång ett artikel 7-förfarande mot Ungern. Man har tagit lite för lätt på det här, och det tycker jag att han borde ha lyft fram ännu mer, säger EU-minister Ann Linde (S).

ANNONS