Två olika DNA-spår funna

Kanske var det inte bara Karl XII som föll offer för kulknappen som förvaras på Museet i Varberg. Forskaren Marie Allen har nämligen hittat två olika DNA-spår när hon undersökt den.

ANNONS
|

Den 14 mars i år besökte Marie Allen, forskare medecinsk genteknik vid Uppsala universitet, Muséet i Varberg och tog DNA-prover från den kulknapp som påstås ha blivit Karl XII:s öde en novemberdag 1718.

Hon kan nu konstatera DNA-spår inte bara från en person utan två!

Det innebär att knappen skulle kunna ha dödat både Karl XII och en annan person. Men ännu har inte proven kunnat jämföras med de DNA-prover som hon har från en bit torkad hjärna som Karl XII lämnat efter sig.

Marie Allen gör en så kallad mitokondrie-DNA-analys av kulknappen. Sedan ska hon jämföra resultaten med den torkade biten hjärna. Om det stämmer så långt - ska hon försöka hitta en levande släkting till Karl XII på morssidan.

ANNONS

Finessen med mitokondrie-DNA är nämligen att den nedärvs på mödernet, så det går alltså att direkt säga om resterna på kulknappen är rester av kungen.

Christina Andersson Wiking, Museets förste antikvarie har följt Marie Allens arbete. Hon tycker att det är spännande med historiska mordgåtor.

- Skulle det visa sig att det är Karl XII:s DNA-spår som finns på knappen så pekar ju mycket på att det var svenskar och inte norrmän som sköt honom. Vi skulle kanske få skriva om historien.

Att kulknappen nu visar sig ha två DNA-spår, stärker kanske inte oddsen att det skulle röra sig om den kula som kungen blev skjuten med. Möjligen är kulknappen inte någon dödande kula utan bara en vanlig knapp.

- Naturligtvis kommer vi ha kvar kulknappen även om den inte bär spår av Karl XII:s DNA. Kulan är knuten till en sägen och den kvarstår oavsett vad DNA-proven visar, säger Christina Andersson Wiking.

JOHAN KRISTENSEN

Fotnot: Marie Allens analyser beräknas vara klara i slutet av sommaren.
ANNONS