THX-doktorn i Aneby

ANNONS
|

En sak hade Göran Karlsson, som startade GeKås, gemensamt med Anebydoktorn Elis Sandberg. De satte båda sina arbetsplatser, Ullared respektive Aneby, på kartan. Kunderna strömmade till GeKås och patienterna till THX-doktorn. Båda fick också en byst efter sin död för vad de uträttat.

När jag häromdagen hade framme mina gamla 8 millimeters smalfilmer stannade jag upp ett tag vid den film som jag tog hos THX-doktorn i Aneby i Småland i januari 1960.

Min kollega på Vimmerby Tidning, Bengt Nordlund, hade fått i uppdrag av sin tidigare arbetsgivare, Aftonbladet, att göra en intervju med THX-doktorn. Eftersom Bengt inte hade någon bil erbjöd jag mig att köra honom till Aneby.

ANNONS

Elis Sandberg var veterinär-medicinsk doktor, och vid sidan av sin tjänst som veterinär forskade han om thymuskörteln, vilket ledde fram till ett extrakt han benämnde THX. Detta utvanns av kalvbräss och blandat med vatten skulle detta injiceras på patienten. Anledningen till vårt besök var att 4-åriga Birgitta från Sundsvallstrakten var där med sin mamma för att söka hjälp för dotterns tumör i ena ögat. Det andra ögat blev bortopererat när hon var nio månader.

Vi blev väl mottagna av värdfolket som bjöd oss på kaffe under pratstunden. Trots att doktor Sandberg kunde bevisa att han med THX-injektioner hjälpt många patienter för olika åkommor såsom cancer, leukemi, diabetes, psoriasis, ledgångsreumatism, kärlkramp etc, fick han inte sitt preparat godkänt av Socialstyrelsen. Men som naturläkemedel blev det godkänt.

Under tiden vi sitter vid kaffebordet ringer både nya och gamla patienter som vill tala med THX-doktorn. Han var blygsam med arvodet och vissa fall tog han inget betalt alls. Därför var det inte så konstigt att han vid något tillfälle kom i ekonomisk knipa. Hovsångerskan Birgit Nilsson och pianisten Lars Roos gav då en välgörenhetskonsert i Ralingsåskyrkan pingstafton 1982 som inbringade 120 000 kronor, och han kunde fortsätta sin behjärtansvärda verksamhet. Birgit Nilssons far och Lars Roos hade båda varit hans patienter.

ANNONS

Andra kändisar som fått THX-behandling var bland andra författarinnan Alice Lyttkens och skådespelaren Edvin Adolpsson, som båda hade problem med synen.

Elis Sandberg avled 1989 i en ålder av 79 år.

Börje Larö

ANNONS