Vit makt-rörelsen sprider sitt material på Youtube. Arkivbild.
Vit makt-rörelsen sprider sitt material på Youtube. Arkivbild.

Youtube används av vit makt-miljön

Alla centrala aktörer i den svenska vit makt-miljön använder Youtube för att nå ut med sitt budskap, visar en sammanställning av Expo. Justitieminister Morgan Johansson (S) tycker att internetjättarna bör känna ansvar för sin verksamhet.

ANNONS
|

De tio som Expo beskriver som mest radikala har lagt ut över 3700 videoklipp, som haft mer än 43 miljoner visningar. Där ingår bland annat nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, som har ett flertal konton.

En del klipp har tagits bort av Youtube och andra har försetts med varningsflagg, men en del ligger helt öppna. En del av klippen har lett till eller bidragit till att personer blivit dömda för hets mot folkgrupp.

En del borta

Youtube ägs av sökjätten Google. Dess svenska kommunikationschef Farshad Shadloo säger till Expressen att man löpande tar bort klipp som bryter mot företagets policy och lokala lagar. Andra förses med varningstext och får en del funktioner borttagna, exempelvis möjligheten att kommentera eller tjäna annonspengar på dem.

ANNONS

Googles agerande kring hatmaterial som tillgängliggörs via dess plattformar har den senaste tiden varit hårt kritiserat. Bland annat har Expressen uppmärksammat att det enkelt gick att söka fram en antisemitisk lista över svenska debattörer, journalister, författare, tv-personligheter och politiker. Något som Google nu åtgärdat.

- Jag vill gärna ha en dialog med de här stora plattformarna för att se hur de ser på sitt ansvar för att det ser ut på det här sättet, svarar justitieminister Morgan Johansson (S) på TT:s fråga om det behöver städas upp på Google och Youtube.

Tidningsutgivarna (TU) har anklagat Google för att genom annonsintäkter tjäna pengar på att sprida hat, hot, trakasserier och upphovsrättsintrång. Och för att bolaget tillåter, trots påpekande, våldsbejakande grupper att systematiskt missbruka bolagets plattform. TU har uppmanat Google att "göra det rätta" och att följa lagen.

"Bör känna ansvar"

Morgan Johansson ska i nästa vecka ha ett möte med TU för att få en bild av hur TU har blivit bemött av exempelvis Google.

- Därefter är det aktuellt med ett möte med någon från de stora plattformarna, säger Johansson.

ANNONS

TT: Kan Sverige göra något?

- Lagstiftningsmässigt är det svårt att göra något för ett enskilt land. Ska man göra något ska man göra de samfällt, men vi är inte där än när det gäller lag eller direktiv, säger Johansson.

Han tycker att internetjättarna "bör känna ansvar" för sin verksamhet.

- De är ju stora maktfaktorer och det är kanske först på senare tid som hela den här diskussionen ställs på sin spets, säger Johansson.

TT

ANNONS