Statsminister Stefan Löfven (S) blir fotograferad av barn under sin rundvandring i Gottsunda centrum.
Statsminister Stefan Löfven (S) blir fotograferad av barn under sin rundvandring i Gottsunda centrum.

Vill straffa artonåringar hårdare

Regeringen vill ta bort straffrabatten för de brottslingar som fyllt 18 år.

ANNONS
|

Regeringen tillsätter i december en utredning som ska föreslå ändringar när det gäller den obligatoriska straffnedsättningen för brottslingar i åldern 18-20 år.

Regeringen anser att tonåringar som är myndiga ska straffas på samma sätt som äldre brottslingar.

Löfven ser straffskärpningen som nödvändig bland annat för att krossa de kriminella gängen.

- Det finns många unga män som redan blivit djupt kriminellt belastade och som är nyckelpersoner i gäng. De får inte särskilt hårda straff i dag, säger Löfven.

ANNONS

- Är man myndig ska man stå för sina handlingar fullt ut.

230 skjutningar

Enligt regeringens sammanräkning har det bara i år skett 230 skjutningar med 32 döda och över hundra skadade som följd. Så sent som under den gångna helgen skottskadades två personer i Uppsalastadsdelen Gottsunda, som statsministern besökte på torsdagen.

Redan i våras uppgav Löfven att han ville "se över" straffrabatten för åldersgruppen 18-20 år. Nu är han tydlig med att han vill ta bort den.

TT: Har du gett upp hoppet om att unga brottslingar kan rehabiliteras?

- Absolut inte, men vi ska vara hårda mot brotten och då måste man förstå att när man gör den här handlingen då kommer det att kännas, säger statsministern.

På frågan om även en 18-åring ska kunna dömas till livstids fängelse så hänvisar Löfven till att utredningen får titta på det.

ANNONS

Träffade poliser

Förutom att utredningen ska se över den obligatoriska straffnedsättningen för 18-20 åringar, ska den även överväga om de särskilda ungdomspåföljder som finns i dag bara ska kunna tillämpas på brottslingar under 18 år. Den ska även titta på om möjligheten att döma 18-20-åringar till fängelse inte längre ska vara begränsad.

Tidigare under dagen gjorde Löfven en rundvandring i centrala Uppsala med ordningsvakter för att informera sig om kommunens trygghetsåtgärder. Flera kommuner har problem med otrygghet i och runt järnvägsstationer, så också Uppsala.

Regeringen vill nu stötta kommuners trygghetsskapande åtgärder på stationsområden genom att satsa 44 miljoner kronor nästa år och sammanlagt 138 miljoner till och med 2020.

- Det här kommer att innebära att tryggheten ökar ordentligt på våra stationsområden, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S), som var med på rundvandringen.

Pengarna som går till Trafikverket ska användas för fler ordningsvakter, fler övervakningskameror och stationsvärdar.

Snabb utredning

Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé säger att M drivit frågan om att ungdomsrabatten ska slopas. Han hoppas nu att det blir en snabb utredning.

ANNONS

- Men utöver det skulle man också behöva ge besked om att vi ska slopa dagens form av mängdrabatt. Vi har kriminella som begår väldigt många brott och jag har svårt att förstå varför de får rabatter, säger han.

TT

Fakta: Dagens straffrabatt för unga

En 15 åring får en femtedel av straffet jämfört med en vuxen.

En 18-åring får hälften av straffet.

En 20-åring får tre fjärdedelar av straffet.

Den som begått brott innan han eller hon fyllt 21 år får inte dömas till livstids fängelse.

Huvudregel är att straff hårdare än tio år inte ska dömas ut.

I undantagsfall kan straff på 14 år dömas ut.

Källa: Regeringens pressmeddelande om utredning om straffrabatt

ANNONS