Dricksvattnet i Lidköpings kommun och i Grästorps kommun är otjänligt. Arkivbild.
Dricksvattnet i Lidköpings kommun och i Grästorps kommun är otjänligt. Arkivbild.

Varning: Drick inte vattnet i Lidköping

I en varning till allmänheten (VMA) meddelar räddningsledaren att det kommunala dricksvattnet i Lidköpings kommun är otjänligt. Alla invånare uppmanas att koka vattnet innan det dricks. Varningen gäller hela kommunen.

ANNONS
|

På kommunens hemsida framgår det att tarmbakterien e-coli hittats vid provtagning.

"Det är på flera provtagningspunkter i Lidköping som vi har hittat e-colibakterier och resultatet är tyvärr otjänligt och därför vill vi som en säkerhetsåtgärd uppmana alla kommuninvånare att koka sitt dricksvatten och vattnet till matlagning. Det här kan inte avblåsas förrän på lördag kväll tidigast, när vi fått nya provsvar", säger Linda lundström, förvaltningschef vid Teknisk Service, i en kommentar på hemsidan.

Angränsande Grästorp, Vara, och Essunga är inkopplade på samma vattensystem som Lidköping. I Grästorp har man också gått ut med ett VMA och där gäller samma uppmaning som i Lidköping. I Vara har man stängt av vattenledningen från Lidköping och uppger att man inte fått några indikationer på tarmbakterier. För Essunga finns ingen uppgift.

ANNONS

Vattnet till matlagning ska kokas men det går att använda som vanligt till hygien.

Anledningen till problemen är inte kända. Lidköpings kommun har enligt hemsidan gått in i krisberedskap och sjukhus och vårdinrättningar vidtar åtgärder för att säkra sin verksamhet.

Lidköpings kommun har enligt kommunens hemsida 39500 invånare. I Grästorps kommun bor närmare 6000 personer.

TT

ANNONS