Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson. Arkivbild.
Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson. Arkivbild.

V vill skjuta till miljarder till förskolan

Det är för stressigt i den svenska förskolan, anser Vänsterpartiet Partiet vill nu skjuta till över tio miljarder kronor för att fler ska kunna anställas.

ANNONS
|

Den senaste tiden har flera larm kommit om en pressad situation i förskolan med få anställda och stora barngrupper. I mars i år släppte gruppen Förskoleupproret 1500 vittnesmål om läget i förskolan.

- Förskolan är en viktig och central del av vårt välfärdssamhälle. Men i dag är det väldigt många inom förskolan som inte orkar jobba vidare, säger Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson, till TT.

ANNONS

- Vi vill satsa på förskolan för att möjliggöra att man minskar storleken på barngrupperna, satsa på att anställa fler och få en bättre arbetsmiljö. Det är barn och personal värda.

V vill därför skjuta till 2 miljarder kronor på förskolan i budgeten för nästa år. För 2020 och 2021 stiger summan till 3,5 miljarder respektive 5 miljarder.

Pengarna ska främst gå till att anställa fler inom förskolan och minska storleken på barngrupperna.

- Vid sidan om det har vi en satsning där de som jobbar i förskolan i dag och som inte har utbildning, till exempel som förskolelärare, ska få möjlighet att jobba deltid och kunna studera deltid med lön, säger Ulla Andersson.

TT

ANNONS