Kung Carl Gustaf ställer in resa till Kina. Arkivbild.
Kung Carl Gustaf ställer in resa till Kina. Arkivbild.

Uppgifter: Gui orsak till kungens Kinanobb

Kung Carl Gustafs planerade resa till Kina har ställts in. Från hovet uppges anledningen vara den svenska regeringskrisen. Men enligt uppgifter till SVT beror den inställda resan i stället på den fängslade svensk-kinesiske författaren Gui Minhai.

ANNONS
|

Resan till Kina och Hongkong arrangeras av Kungliga ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) och pågår från och med söndag fram till 1 december.

Men när delegationen lyfter blir det utan kungen, vilket Dagens industri var först att rapportera. Hovet hänvisar till de pågående regeringsförhandlingarna.

- Anledningen är Sveriges situation gällande regeringsbildning. När det gäller alla utlandsresor har vi samråd och dialog med UD och i det här fallet är beslutet att kungen avstår, säger informationschef Margareta Thorgren till TT.

ANNONS

Känsliga förhandlingar

Samtidigt pågår sedan en tid känsliga förhandlingar mellan Sverige och Kina om ett frisläppande av Gui Minhai, som försvann under en semester i Thailand 2015 och återfanns först i början av 2016, då fängslad i Kina.

Enligt SVT:s uppgiftslämnare har både svenska UD och hovet velat se en tydlig process för Minhais snara frigivning för att kungen ska genomföra sitt besök i Kina. Men när Kinas ambassadör i Sverige tidigare i veckan åter gick till hårt angrepp mot Gui Minhai i en intervju i Svenska Dagbladet förändrades läget.

Utrikesdepartementet vill inte kommentera uppgifterna för SVT om att Gui Minhai är den egentliga orsaken till kungens hastigt inställda resa.

När TT frågar hovets Margareta Thorgren om uppgifterna svarar hon så här:

- Kungens beslut att avstå att resa till Kina med IVA är med anledning av regeringsbildningsprocessen. Kina är långt bort och resan är en hel vecka. Det är huvudanledningen. Kungen som statschef spelar en viktig roll i vår svenska konstitution. Han har samråd och får ofta information från talmannen till följd av den här processen som pågår.

ANNONS

I övrigt hänvisar Margareta Thorgren frågor kring "diplomatiska relationer mellan länder" till UD.

"Besynnerliga omständigheter"

Det finns inget tvång för kungen att vara i Sverige under tiden som riksdagen försöker skaka fram en ny regering. Någon konselj där det formella regeringsskiftet sker, och som kräver statschefens närvaro, lär inte heller vara aktuell den kommande veckan.

Hovet bekräftar att kungen inte måste vara hemma så länge regeringsbildningsprocessen pågår.

- Nej. Kungen har utfört många resor under hösten, men de har varit av kortare karaktär och programplanerarna på hovet har haft en ständig beredskap. Att kungen inte deltar på den här resan beror på att den är rätt långt bort och pågår i en hel vecka, säger Margareta Thorgren.

Under resan skulle kungen ha träffat både svenska och lokala företagsledare. Det är inte känt om andra i delegationen, som Carl-Henric Svanberg och Jacob Wallenberg, ställer in sin medverkan.

Näringslivshöjdarna har dock enligt uppgifter till Dagens industri båda tidigare i veckan har ställt in intervjuer i samband med resan. Tidningen beskriver också att "in i det sista har omständigheterna kring årets resa varit besynnerliga".

ANNONS

Ska träffa talmannen

När Sverige väl får en ny regering sker det formella skiftet vid en konselj på slottet där kungen, Sveriges statschef, är ordförande. Talmannen redogör för sitt förslag och för riksdagens beslut. Därpå konstaterar kungen att regeringsskiftet ägt rum och så är det klart. Har statschefen förhinder sker konseljen inför talmannen.

- Kungen samråder med talmannen hela tiden. Det har varit möten i slutet av den här veckan och det är även möten inplanerade under nästa vecka, säger Margareta Thorgren.

Enligt hovet finns inga fler planerade resor för kungen de närmaste veckorna, däremot en hel del aktiviteter på hemmaplan som Nobelfestligheter och firande av drottningens 75-årsdag.

TT

ANNONS