Tre personer begärs häktade misstänkta för förberedelse av terroristbrott. Arkivbild.
Tre personer begärs häktade misstänkta för förberedelse av terroristbrott. Arkivbild.

Tre begärs häktade för terrorförberedelser

De tre personer som greps i måndags misstänkta för förberedelse av terroristbrott begärs häktade. Brottet ska ha begåtts mellan juli i fjol och april i år i Akalla och Strömsund.

ANNONS
|

Två begärs häktade på sannolika skäl, vilket är den starkare misstankegraden, medan en begärs häktad på sannolika skäl med alternativet skälig misstanke, framgår det av häktningsframställan.

Det rör sig om tre män, 29, 38 och 45 år. Samtliga är folkbokförda i Stockholmsområdet. Två är uzbekiska medborgare och en är kirgizisk.

De misstänks för förberedelse till terroristbrott mellan den 1 juli 2017 och den 30 april 2018 i bland annat Akalla och Strömsund.

Minst en av personerna har haft kontakt med Rakhmat Akilov som är åtalad för terrordådet på Drottninggatan i april i fjol, har en källa med kännedom om fallet tidigare berättat för TT.

ANNONS

Säkerhetspolisen har tidigare bekräftat att det finns "internationella kopplingar" i ärendet och att det handlar om personer som man bedrivit ett "ganska intensivt underrättelsearbete mot under en tid".

Häktningsförhandlingarna sker i eftermiddag vid Solna tingsrätt.

TT

ANNONS