Fredrik Önnevall.
Fredrik Önnevall.

SVT-medarbetare döms för människosmuggling

Malmö tingsrätt dömde våren 2017 en reporter, en fotograf och en tolk från teamet bakom SVT-serien Fosterland för människosmuggling. Straffet för var och en av de åtalade blev villkorlig dom med samhällstjänst. Hovrätten har idag fastställt tingsrättens dom, men seriens programledare har redan meddelat att han kommer överklaga domen.

ANNONS
|

Sommaren 2014 var de tre SVT-medarbetarna i Grekland för att spela in delar av serien Fosterland. Under inspelningen vädjade en då 15-årig flyktingpojke från Syrien om att få följa med teamet från Grekland.

LÄS OCKSÅ:Inget humanitärt undantag för Önnevall

SVT-teamet valde att ta med sig pojken och tillsammansreste man med honom genom den väg som flyktingar som kommer till Sverige tar. Färden innefattade bland annat transportermed båt och tåg genom Europa för att slutligen komma till Sverige. Några dagar efter ankomsten sökte pojken sedan asyl.

"Möjlighet att söka asyl i flera länder"

Hovrätten har liksom tingsrätten kommit fram till att SVT-medarbetarna uppsåtligen har hjälpt pojken att resa genom Europa och in i Sverige. Därmed är deras handlande inte straffritt med hänvisning till humanitära skäl. Brotten ska därmed rubriceras som människosmuggling av normalgraden.

ANNONS

– Förhållandena i Grekland var mycket besvärliga för pojken men det fanns möjlighet att söka asyl i flera länder med ett fungerande asylsystem som teamet passerade under sin resa till Sverige,säger hovrättspresidenten Lennart Svensäter.

Åklagaren hade också överklagat och yrkat att hovrätten skulle bestämma påföljden till fängelse. Hovrätten har precis som tingsrätten ansett att det är möjligt att i stället för fängelse välja påföljden villkorlig dom med samhällstjänst.

Överklagar till HD

SVT-journalisten Fredrik Önnevall var programledare för Fosterland och hanhar redan bestämt sig för att överklaga till Högsta domstolen. Han tycker att både tingsrätt och hovrätt har gjort en för snäv tolkning av när det humanitära undantaget kan tillämpas i och med att de hänvisar till att den syriske pojken kunde ha sökt asyl i något annat land än Sverige.

–Där har de inte tagit hänsyn till Abeds ålder. Han var ju 15 vid tillfället och för minderåriga finns det en möjlighet att söka asyl där man tycker att det är mest lämpligt – just för att man inte ska bli strandsatt där man inte har något kontaktnät och inte har någon som kan hjälpa en, säger Fredrik Önnevall.

I Abeds fall var Sverige det lämpligaste landet eftersom han redan hade en farbror och en kusin här, menar Önnevall.

ANNONS
ANNONS