Zimbabwes president Robert Mugabe håller tal 2011. Han har styrt landet sedan 1980, och är därmed en av de längst sittande stats- och regeringscheferna i världen.
Zimbabwes president Robert Mugabe håller tal 2011. Han har styrt landet sedan 1980, och är därmed en av de längst sittande stats- och regeringscheferna i världen.

Sverige stödde Mugabe mycket länge

Svenska regeringar stödde Zimbabwes ledare Robert Mugabe under lång tid – även sedan det stod klart att han hade diktatoriska tendenser. Enligt Afrikakännaren Bengt Nilsson hade svenska politiker en naiv inställning till afrikanska frihetsrörelser.

ANNONS
|

- Socialdemokraterna hoppades på att kunna sälja in sin socialdemokratiska modell i de här länderna. Men det blev inte mycket socialdemokrati av det hela, säger han.

Bengt Nilsson har skrivit flera böcker och ett antal kritiska krönikor om den svenska politiken i Afrika under efterkrigstiden.

- Det fanns ett väldigt engagemang för befrielsekampen i södra Afrika, och Zimbabwe blev något av en darling. Man hade stora förhoppningar om en demokrati i vardande, och investerade mycket prestige i att stödja landet.

ANNONS

Han anser att man på ett mycket tidigare stadium borde ha förstått vilken typ av människa Mugabe var, framför allt efter händelserna 1983-84 då Mugabes trupper massakrerade uppemot 20000 civila i regionen Matabeleland.

- Men prestigen gjorde att man blundade. Inte förrän år 2000 då Mugabe förstörde landets ekonomi kom man till besinning. Då upphörde det mesta av stödet, säger Bengt Nilsson.

Kommunistiska rörelser

Den svenska politiken byggde delvis på Olof Palmes engagemang för tredje världen. Han var vän med Robert Mugabe och ville skapa en ny världsordning.

- Då kunde man ursäkta att Mugabe kanske inte var en fullfjädrad demokrat, och man kunde motivera stöd till rent kommunistiska rörelser, säger Nilsson.

Författaren och akademiledamoten Per Wästberg, som länge var engagerad i södra Afrikas befrielsekamp, håller med om att inställningen till Mugabe var naiv från början.

- Han sågs som den som hade möjlighet att ena Zimbabwe, och i början såg ju allt bra ut. Hans första framträdande 1980 var lysande, säger Wästberg som själv träffade Mugabe vid ett flertal tillfällen.

ANNONS

Han håller också med om att massakrerna 1983-84 borde ha fått de flesta att reagera.

- Det kan man ha dåligt samvete för. Det sopades under mattan innan katolska kyrkan i Zimbabwe avslöjade i sin helhet vad som hänt.

Bröt med Mugabe

Att många svenska politiker blundade för utvecklingen i Zimbabwe tror Wästberg berodde på den intensiva avskyn för vad de vita minoritetsregimerna och portugisiska kolonialregimer ställt till med i södra Afrika.

- Därför ursäktade man att de flesta av frihetsrörelserna leddes av marxist-leninister, säger han.

- Jag träffade flera av dem personligen, inte bara Mugabe. Då poängterade de inte sina marxistiska rötter.

Wästberg bröt slutligen med Mugabe på 1990-talet.

ANNONS

- Besvikelsen är enormt stor över utvecklingen i hela södra Afrika, framför allt Angola. Men allra störst är besvikelsen jag känner över Mugabe, säger han.

Bengt Nilsson tycker att det svenska biståndet till Zimbabwe borde ha avslutats på ett tidigt stadium.

- Biståndet har cementerat de rådande strukturerna i många afrikanska länder, och förhindrat nödvändiga reformer, säger han.

TT

Fakta: Zimbabwe

Zimbabwe blev självständigt 1980. Enligt grundlagen ska landet vara en demokratisk republik men i praktiken har det fungerat som en enpartistat under Robert Mugabe och hans parti Zanu-PF.

När Mugabe tillträdde 1980 var han en hyllad frihetshjälte men under årens gång har han mer och mer utmärkt sig som en hänsynslös och maktfullkomlig ledare. Under 2000-talet har Zimbabwe drabbats av ekonomisk kollaps och ökande politiskt förtryck.

Robert Mugabe är 93 år. Han är gift med Grace Mugabe som är 41 år yngre.

Källa: Landguiden

ANNONS