Sverige kan bli uppkopplat snabbare

Bredbandsoperatören IP-Only kommer att satsa 15 miljarder kronor till och med 2020 på att bygga nya fibernät i Sverige.IT-minister Mehmet Kaplan gläds åt nyheten - och tror att regeringens bredbandsmål kan uppnås tidigare än väntat.

ANNONS
|

Enligt uppskattningar från Post- och telestyrelsen (PTS) investerade nätbolagen närmare sju miljarder kronor i fast nätinfrastruktur 2014 och drygt sex miljarder kronor 2013.

IP-Only, som ägs av riskkapitalbolaget EQT, tar med satsningen upp kampen på allvar med Telia som i dag dominerar fibermarknaden. De nya näten kommer att vara öppna och neutrala vilket innebär att även mindre operatörer kan sälja tjänster till kunderna.

Hittills har bredbandsutbyggnaden skett mest i stora och mellanstora städer medan utbyggnaden släpar efter i många glesbygdsområden där det ofta är dyrt att dra fiber.

Landsbygd och småkommuner

IP-Only ska satsa främst på landsbygden och i mindre kommuner.

- Vi samarbetar med kommunerna och eftersom näten är öppna kan vi rikta oss mot alla kunder, hushållen, företagen, de stora industrierna, skolorna och vårdcentraler, säger vd Mikael Philipsson.

Den största aktören Telia - som satsar nio miljarder kronor på snabb fiber mellan 2015 och 2018 - oroas inte av konkurrensen.

ANNONS
- Vi har satsat miljarder under många år. Det är bra att de investerar. Sverige behöver stora investeringar i fiberutbyggnad. Det finns plats för alla, säger Carl Johan Swanson, kommunikationschef för fiberförsäljningen på Telia.

61 procent av hushållen hade snabb uppkoppling 2014. Regeringens mål är att 90 procent av hushållen ska ha 100 Mb/s senast 2020, vilket kommer uppnås enligt PTS prognos.

Ministern: "Fantastiskt"

IT-minister Mehmet Kaplan tror att miljardsatsningen skyndar på processen.

- Det är fantastiskt när privata aktörer är med och bidrar till att bygga ut fibernätet i Sverige. Det kommer leda till att vi når vårt mål tidigare, säger Mehmet Kaplan.

Ministern menar att utbyggnaden kommer att fortsätta även när 90 procentsmålet är uppnått.

- Så många som möjligt ska få bra, stabilt bredband oavsett var man bor. Där marknaden inte kommer att bygga ut, i de mest perifera områdena, kommer staten att gå in, säger Mehmet Kaplan.
ANNONS