Generallöjtnant Dennis Gyllensporre blir ny befälhavare för FN:s militära insats i Mali, Minusma. Här är han med försvarsminister Peter Hultqvist (S) till höger. Arkivbild.
Generallöjtnant Dennis Gyllensporre blir ny befälhavare för FN:s militära insats i Mali, Minusma. Här är han med försvarsminister Peter Hultqvist (S) till höger. Arkivbild.

Svensk blir ny befälhavare i Mali

Svenske generallöjtnanten Dennis Gyllensporre har utsetts till befälhavare för FN:s militära insats i Mali, en av organisationens största fredsbevarande insatser.

ANNONS
|

Det är första gången på 25 år som en svensk får en så tung post inom FN:s internationella insatser, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

- Jag är både stolt och glad över att ha fått det här uppdraget. Men jag är samtidigt ödmjuk inför att det är en mycket utmanande uppgift, säger Dennis Gyllensporre till Ekot.

I dag är han chef för Försvarsmaktens högkvarter. Hans nya uppdrag blir som befälhavare för Minusma, FN:s militära insats i Mali, där 15000 personer deltar. Närmare 12000 av dem är soldater.

ANNONS

- Det viktigt att först sätta sig in i läget i detalj. Det är en uppgift som jag står inför nu. Jag känner mig trots allt trygg med de förutsättningar jag har med svenska försvarsmakten, med de traditioner med ledarskap som vi har i vår organisation och de andra förutsättningar som gör att jag kommer att ha goda förutsättningar att lösa uppdraget, säger Gyllensporre, som tillträder sitt ettåriga uppdrag om en månad.

Försvarsminister Peter Hultqvist säger till Ekot att utnämnandet kan ses som en bekräftelse på att Sverige gjort ett bra arbete inom FN.

TT

Fakta: Svenskarnas uppdrag i Mali

FN:s nuvarande styrka Minusma, där Sverige ingår, ansvarar formellt för säkerheten i Mali sedan den 1 juli 2013.

Förutom ett underrättelseförband bidrar Sverige med ett antal officerare på olika FN-staber i Mali. Sverige bidrar även med ett transportflygförband.

Underrättelseförbandet samlar in underrättelser till stöd för FN:s insats och riktar in sig på grupper som trotsar fredsplanen i landet. Spaningen sker genom samtal, avlyssning, fotografering och från luften med obestyckade obemannade flygplan, som filmar sina mål från uppemot drygt fem kilometers höjd och kan flyga i flera timmar.

Den svenska personalen är förlagd i huvudstaden Bamako, samt i Timbuktu. Styrkan uppgår till ungefär 310 personer.

Källa: Försvarsmakten

ANNONS