Statsminister Stefan Löfven (S) kan räkna med attacker från flera håll. Arkivbild.
Statsminister Stefan Löfven (S) kan räkna med attacker från flera håll. Arkivbild.

Svår balansakt för C och L

Årets första partiledardebatt blir ett tvåfrontskrig för statsminister Stefan Löfven (S). Frågan är vilket stöd han får från Centern och Liberalerna.

ANNONS
|

Partiledarna intar nya roller när riksdagens partiledardebatt drar igång på onsdag. De gamla politiska blocken har fallit och spänningarna mellan forna samarbetspartier är stora.

- Därför är den här debatten extra spännande, säger statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors.

Centerledaren Annie Lööf och Liberalernas ledare Jan Björklund har inlett samarbete med den rödgröna regeringen. Samtidigt har de försäkrat att de ska agera som oppositionspartier.

ANNONS

Lööf uppger i en skriftlig kommentar till TT att det kommer att bli tydligt i debatten att Centerpartiet under mandatperioden kommer att vara en kraftfull, konstruktiv liberal opposition.

Lööf och Björklund har från borgerligt håll fått hård kritik för att ha svikit Alliansen. Och i framförallt Liberalerna har tveksamheten varit stor inför att samarbeta med S.

Letar signaler

Både väljarna och det egna partifolket kommer att leta efter signaler om vart C och L är på väg.

- Jag tror att både Annie Lööf och Jan Björklund sitter och funderar noga på hur de ska väga sina ord, säger statsvetaren Jenny Madestam.

Hon bedömer att det finns ett stort behov hos de två att markera att man inte sitter i regeringen. Samtidigt har de överenskommelsen, det så kallade januariavtalet, med S och MP att tänka på.

Statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors tror det blir svårt för C och L att attackera Löfven. Orsaken är att han inte hunnit presentera så mycket mer politik än de 73 punkterna man enats om med C och L i januariavtalet.

ANNONS

- Så det blir lite att koka soppa på en spik om man ska vara opposition i debatten, säger Hinnfors.

Dessutom kan en hård attack mot Löfven försvåra samarbetet med S.

- Jag tror inte man vill bränna sina skepp redan, säger Hinnfors.

Andra tongångar

Han tror att tongången kan bli hårdare mellan de forna Alliansvännerna. Särskilt från Moderaternas och Kristdemokraternas sida.

- Bitterhet och besvikelse hos M och KD kan komma att färga av sig på debatten, säger Hinnfors.

Han tycker inte heller att C och L gjort särskilt mycket för att "gjuta olja på vågorna" i de intervjuer Lööf och Björklund gjort de senaste dagarna.

ANNONS

- Det blir jättespännande att se om det blir replikskiften mellan partiledarna i den forna Alliansen. I så fall tror jag att det blir M och KD som kommer att hugga på C och L, säger statsvetarkollegan Madestam.

Flerfrontsattacker

Statsminister Stefan Löfven får räkna med att bli attackerad från både höger och vänster. Orsaken är att han slängt ut Vänsterpartiet från den förra mandatperiodens budgetsamarbete.

V-ledaren Jonas Sjöstedt kommer i debatten att attackera fyrpartiöverenskommelsen mellan S, MP, C och L för att öka de ekonomiska klyftorna i Sverige.

Madestam tror att Löfven kan få det svettigt i partiledardebatten och understryker att både V och SD har mycket att hugga på. M och KD likaså.

- Nu får Stefan Löfven för första gången känna på vad det här kan komma att kosta, säger Madestam.

TT

ANNONS
ANNONS